Veel gestelde vragen over een brommobielverzekering

Wat is een brommobiel?

De officiele definitie van een brommobiel is:

“een vierwielige met een gesloten carrosserie, een maximum leeggewicht van 350kg, een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van 45km per uur en een maximum vermogen van 4kW of 50cm3”

Voor een brommobiel gelden grotendeels dezelfde regels als voor een auto. Brommobielen mogen op de gewone weg rijden, uitgezonderd de provinciale- en snelwegen. Buiten de bebouwde kom heeft de brommobiel een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur, en binnen de bebouwde kom moet men zich aan de maximumsnelheid houden.

Motorisch

Een brommobiel met een benzinemotor is gebonden aan een maximum cilinderinhoud van 50cc. Ook mag het vermogen niet hoger zijn dan 4 kilowatt. De maximale breedte van een brommobiel is 150 centimeter.

Brommobiel parkeren

Men mag een brommobiel niet parkeren op de stoep, maar gewoon op plaatsen waar men een auto ook mag parkeren.

Bestuurder

De bestuurder van een brommobiel moet ouder dan 16 jaar zijn. Hij moet minimaal een AM-rijbewijs (bromfietscertificaat) hebben.

Brommobielverzekering

De premie voor een brommobielverzekering is online te vergelijken en de verzekering is direct af te sluiten. In de meeste gevallen is er ook direct dekking.

Overig

In een brommobiel is een gordel verplicht. Ook moet er achterop de brommobiel een witte sticker met een rode rand zitten waarin 45 km staat. Een brommobiel moet ook een kenteken hebben (dus geen verzekeringsplaatje) en verzekerd zijn.

 

Met hoeveel personen mag je in een brommobiel rijden?

Er mag één persoon naast de bestuurder plaats nemen in de brommobiel. Wanneer de passagier jonger is dan 12 jaar en kleiner dan 1.50 m moet de passagier in een goedgekeurd kinderzitje plaats nemen. Het is verboden om een kinderzitje achter de stoelen te plaatsen. U bent verplicht een gordel te dragen. Wanneer u een brommobiel zonder gordels heeft bent u verplicht een helm te dragen.

Heb ik een rijbewijs nodig om in een brommobiel rijden?

Ja, het is verplicht om over een AM rijbewijs ( bromfietscertificaat) te beschikken indien u in een brommobiel of bijvoorbeeld een brommer wenst te rijden. Daarom is het kunnen overleggen van een geldig AM rijbewijs verplicht bij het aanvragen van een brommobielverzekering (heeft u een auto- of motorrijbewijs dan is dit ook voldoende).

Kan ik mijn schadevrije jaren meenemen?

Ja, dat kan. Als u uw brommobielverzekering beëindigt, kunt u de schadevrije jaren overnemen naar uw autoverzekering. Andersom kan ook. Als u uw autoverzekering beëindigt, kunt u de schadevrije jaren die u daarmee heeft opgebouwd meenemen naar een brommobielverzekering of motorverzekering. Dat levert u direct al extra korting op.

Hoe oud moet ik zijn om in een brommobiel te rijden?

U moet minimaal 16 jaar oud zijn om in een brommobiel te mogen rijden.