Verkoop brommers enorm toegenomen

De verkoop van nieuwe brommers is in de eerste 7 maanden van 2020 enorm gestegen, ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de RDW.  

Werden er vorig jaar nog 39.030 brommers voor het eerst toegelaten op de Nederlandse wegen. Dit jaar zijn dat er ruim 10.000 meer, namelijk 49.979. Een stijging van zo’n 30%.

Gevolg van de coronacrisis

De brommer is een van de weinige voertuigen waarbij een stijging te zien is ten opzichte van vorig jaarBij de personenauto’s is juist een grote daling te zien. 

De stijging in de verkoop van brommers is waarschijnlijk een gevolg van de coronacrisis. Vanwege de coronacrisis is reizen met het openbaar vervoer voor sommige mensen geen optie meer. Hierdoor gaan veel mensen op zoek naar eigen vervangend vervoer. Een brommer lijkt daarbij een veel gekozen optie. Groot voordeel van de brommer is dat, in vergelijking met een auto, de aanschaf, het gebruik en de verzekering relatief goedkoper is. Daarnaast heb je geen last van fileskan je gemakkelijk kortere afstanden afleggen en hoef je geen gebruik van het openbaar vervoer te maken. Bijkomend voordeel is dat je geen mondkapje hoeft te dragen wat in het openbaar vervoer, sinds 1 juni van dit jaar, verplicht is.  

Het ligt in de lijn der verwachting dat deze trend ook na de crisis zal doorzetten. Dit zal leiden tot een groeiende vraag naar brommers en brommerverzekeringen.

De populairste merken en elektrische scooters

Net als de elektrische auto en elektrische fiets lijkt ook de elektrische brommer zijn intrede te doen in Nederland. Wanneer we gaan kijken naar de populairste merken is de Super Soco de grootste stijger ten opzichte van vorig jaar. Ook andere merken die elektrische brommers aanbieden, zoals La Souris en BTC doen het goed.  

Dit is een logische ontwikkeling. In de aanschaf is een elektrische scooter waarschijnlijk duurder dan een niet elektrische scooter. Een elektrische scooter is in gebruik echter een stuk goedkoper, omdat elektriciteit goedkoper is dan benzine en bovendien kan je de accu zelfs vanuit huis opladen. Daarnaast zijn elektrische scooters een stuk stiller. 

In het Klimaatakkoord staat dat nieuwe brommers vanaf 2025 alleen nog maar elektrisch mogen worden aangedreven. 

Toekomst voor brommers

De behoefte aan brommers neemt fors toe. Maart van dit jaar was de enige maand met een kleine daling in het aantal eerste toelatingen van brommers. Vanaf april t/m juli is een stijgende lijn te zien in het aantal nieuwe brommers. Deze stijgende zal, naar verwachting, doorzetten, omdat veel mensen de voordelen van het gebruik van een brommer hebben ervaren.

Meer brommernieuws

onderzoek-brommers-2020

Verkoop brommers enorm toegenomen

Uit onderzoek van Diks Verzekeringen blijkt dat de verkoop van brommers in de eerste...

Lees meer
Verschil scooter, bromfiets, snorfiets

Scooter, bromfiets, snorfiets: wat is het verschil?

Scooter kenmerken Een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. Scooter...

Lees meer