Wat zijn de kosten van een vaarbewijs?

De kosten van het vaarbewijs zijn afhankelijk van welk vaarbewijs u haalt en van de manier waarop u voor het vaarbewijs leert. Er zijn twee soorten vaarbewijzen: Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2. De cijfers geven aan in welk vaargebied u met dat vaarbewijs mag varen. Met Vaarbewijs 1 mag u op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Met Vaarbewijs 2 mag u ook op de grotere wateren en kustwateren varen. U kunt beide examens apart halen, of u kunt deze tegelijkertijd halen. Dit is moeilijker, maar dan bespaart u wel op de kosten. Op Diks.nl zetten we alle kosten voor het vaarbewijs voor u op een rijtje.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Veelgestelde vragen over de kosten van het vaarbewijs

Wat zijn de kosten voor Vaarbewijs 1?

Voor het theorieboek, het KVB 1 examen en het vaarbewijs betaalt u €75,05. Daarnaast hangen de kosten af van het soort cursus dat u volgt. Stel dat u een dagcursus volgt van €150, dan bent u in totaal €225,05 kwijt.

Wat zijn de kosten voor Vaarbewijs 2?

Voor het theorieboek, het KVB 2 examen en het vaarbewijs betaalt u €83,50. Als u daarnaast een online cursus volgt van €100 bent u in totaal €183,50 kwijt. De kosten zijn dus afhankelijk van het soort cursus dat u volgt.

Is mijn leeftijd van invloed op de kosten van het vaarbewijs?

Nee, uw leeftijd speelt hierbij geen rol. Er geldt geen minimale leeftijd voor het afleggen van het Klein Vaarbewijs examen. Dit kan op je 18e, maar ook op je 65ste. Hoe oud u bent, is niet van belang voor de kosten. Personen die jonger zijn dan 18 jaar moeten wel nog even wachten voor ze het vaarbewijs krijgen. Lees meer.

Kan ik besparen op de kosten van het vaarbewijs?

U zou kunnen besparen op de kosten door geen cursus te volgen, maar de lesstof via zelfstudie eigen te maken. De ervaring is echter dat de lesstof behoorlijk gecompliceerd kan zijn, en dat het slagingspercentage met een cursus hoger ligt. U kunt zelf bepalen wat voor u de beste leermethode is.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!