Heb ik voor mijn boot een vaarbewijs nodig?

Laten wij vooropstellen dat het over het algemeen altijd raadzaam is om over voldoende basiskennis van de relevante wetten, reglementen en te nemen veiligheidsmaatregelen te beschikken wanneer u het water op gaat. Maar bent u ook verplicht om over een vaarbewijs te beschikken?

VaartuigMinimumleeftijdVaarbewijs
Zeil- en roeibootjes, korter dan 7 meterGeenNee
Open motorboot, korter dan 7 meter, max. 13 km/u12 jaarNee
Motorboot, groot schip en zeilboot langer dan 7 meter, max. 20 km/u16 jaarNee
Alle boten langer dan 15 meter18 jaarJa
Snelle motorboot*18 jaarJa

Wat is een snelle motorboot?

Snelle motorboten zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Dat geldt ook voor waterscooters, jetski’s en rubberbootjes, zodra de combinatie boot en motor sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Voor het besturen van een snelle motorboot moet je minimaal 18 jaar zijn en er is een vaarbewijs verplicht. Ook moet je boot geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

Riskeren van boete

Ook wanneer u met een boot kleiner dan 15 meter tijdens een controle langzamer vaart dan 20 km/uur, terwijl uw boot deze snelheid wel kan halen en u niet over vaarbewijs beschikt, riskeert u een boete van €550,-. Bovendien wordt bij een ongeval zonder vaarbewijs niet uitgekeerd door de verzekering. Een rubberboot met een motor vanaf 5 pk kan al snel harder dan 20 km/uur varen.

Heeft u een pleziervaartuig met een lengte minder dan 15 meter en beschikt u niet over een vaarbewijs? Dan adviseren wij u om na te gaan wat de maximale snelheid is die u kunt behalen met uw boot in combinatie met de motor. Komt deze snelheid boven de 20 km/uur, dan adviseren wij u het klein vaarbewijs te behalen of de motor te begrenzen, zodat de combinatie niet harder kan dan 20 km/uur.

Bootverzekering afsluiten

Via onze website kunt u gemakkelijk en snel zeer voordelige bootverzekeringen vergelijken en afsluiten! Als u een aanvraag heeft ingediend, heeft u in de meeste gevallen dezelfde dag nog voorlopige dekking.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!