Wie is verzekerd in uw autoverzekering?

22 november 2017

Biedt de autoverzekering ook dekking als u iemand anders in de auto laat rijden? In de meeste gevallen wel, maar er zijn uitzonderingen.

Een autoverzekering is niet gekoppeld aan een persoon, maar aan de auto. Ook als iemand anders in uw auto rijdt, biedt de verzekeraar dekking. Uiteraard moet de bestuurder wel bevoegd zijn om de auto te besturen. De eigenaar is bij het uitlenen van de auto verantwoordelijk voor de gedragingen van de bestuurder van de auto.

Autoverzekering maakt onderscheid tussen uitlenen en verhuren

Iedereen mag in principe uw auto lenen. De auto uitlenen aan een familielid of een buurman is voor de verzekeraar geen probleem. In de voorwaarden van de autoverzekering is schade tijdens verhuur wel uitgesloten. Dit doen verzekeraars om te voorkomen dat u om geld te verdienen uw auto uitleent. Schade veroorzaakt tijdens het uitlenen kan op de autoverzekering verhaald worden. Als de auto bijvoorbeeld WA verzekerd is, wordt de schade aan de eigen auto niet uitgekeerd. Dat blijft een risico bij het uitlenen. Het uitgekeerde schadebedrag aan de tegenpartij gaat ten laste van de schadevrije jaren van de eigenaar van de auto. De eigenaar kan proberen de schade te verhalen op de bestuurder van de auto, maar de kans van slagen is vaak klein. Lees hier meer over de risico’s bij auto verhuren.

Auto uitlenen aan de kinderen

U mag de auto uitlenen aan uw zoon of dochter met een rijbewijs. Als de bestuurder jonger is dan 24 jaar kan er wel een extra eigen risico verschuldigd zijn bij een ongeval. Maar het mag wel gewoon. Af en toe uitlenen aan een zoon of dochter is geen issue voor de autoverzekering. Als hij of zij de regelmatige bestuurder is, moet het worden doorgegeven aan de verzekeraar. In dat geval moet de premie namelijk afgestemd worden op deze situatie. In de meeste gevallen zal de aanpassing zorgen voor een veel hogere premie.

Zijn de inzittenden van de auto verzekerd?

Nee, de inzittenden zijn niet meeverzekerd, maar dat moeten we wel nuanceren. De inzittenden kunnen de bestuurder van uw auto wel aansprakelijk stellen bij schade door een veroorzaakt ongeval. Deze claim kan neergelegd worden bij de WA autoverzekering. Ongeacht de schuldvraag kunt u de inzittenden verzekeren. Dit doet u met een ongevallen-inzittenden verzekering of met een schadeverzekering inzittenden.

De verzekeraar biedt dus gewoon dekking als iemand anders in uw auto rijdt. Besef u wel goed dat schade veroorzaakt met de auto uw probleem is. Als de verzekeraar de schade vergoedt, kunt u nog steeds zwaar gedupeerd zijn door een sterk stijgende autopremie in de volgende verzekeringsjaren.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 219 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.5% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

gevolgen-schadeformulier

Mogelijk dramatische gevolgen van invullen schadeformulier

Het Verbond van Verzekeraars (VvV) gaat in Europees verband aandacht vragen voor alarmerende risico’s...

Lees meer
Checklist auto kopen

Checklist voor de aanschaf van een nieuwe auto

Van auto veranderen doet u gemiddeld maar eens in de 5 tot 7 jaar....

Lees meer
strengere-controle-taxi

Strengere controle taxiverzekeringen

Vanaf 1 oktober 2019 worden alle taxi’s 100% door de RDW gecontroleerd op het...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!

Wij verzekeren alles op wielen.. En meer!

Contact