Wat houdt voorlopige dekking in?

21 september 2017

Binnen een paar minuten kun je een autoverzekering afsluiten op het internet. In eerste instantie krijg je voorlopige dekking. Wat houdt dat precies in, en kan de aangevraagde autoverzekering alsnog worden afgewezen?

Na het aanvragen van een autoverzekering gaat de verzekeraar de aanvraag eventueel nog beoordelen. Nadat deze is goedgekeurd, krijg je de polis toegestuurd. Dat kan schriftelijk, maar toesturen via de e-mail komt steeds vaker voor. Toch is het vaak wenselijk dat de autoverzekering direct in gaat. Daar is de voorlopige dekking voor bedacht. Direct na het online aanvragen van de autoverzekering krijg je een e-mail met de bevestiging van de aanvraag.

Niet altijd wordt er gelijk een voorlopige dekking afgegeven

Na het beantwoorden van een paar vragen is de verzekering al afgesloten. Toch gaat het niet altijd eenvoudig. Stel, je hebt een keer rijontzegging gehad. Dit kan een probleem vormen voor het afsluiten van een autoverzekering. Hierdoor krijg je mogelijk geen voorlopige dekking. De aanvraag moet in dat geval namelijk door een acceptant van de verzekeraar beoordeeld worden. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook als je een strafblad hebt of als je negatieve schadevrije jaren hebt. In dat soort gevallen krijg je niet direct een voorlopige dekking, maar na beoordeling kun je alsnog dekking krijgen.

Je hebt de polis nog niet ontvangen, maar wel al schade aan de auto

De voorlopige dekking is een volwaardige verzekering. De verzekering is in principe al ingegaan, maar de definitieve acceptatie en de polis volgen nog. Bij schade biedt de verzekeraar dus gewoon dekking. Je kunt in dat geval gewoon de SchadeApp samen met de tegenpartij invullen. Je kunt de gegevens over jouw autoverzekering nog niet vermelden, maar dat komt later wel goed.

Ondanks de voorlopige dekking toch nog afgewezen worden

In principe is het mogelijk dat je een voorlopige dekking hebt gekregen, maar de verzekeraar wijst jou toch af voor de verzekering. In de praktijk komt het weinig voor, maar het is mogelijk. Wat vaker gebeurt is dat je in het online aanvragen al vast loopt. In dat geval neemt de verzekeraar contact met jou op om de opties door te spreken, of je wordt online of via een mail al afgewezen. Afhankelijk van de reden van afwijzing kun je het nog bij een andere verzekeraar proberen.

Wat als verzekeraars jouw auto niet willen verzekeren?

In sommige gevallen is het lastiger om jouw auto te verzekeren, maar er zijn ook in dat geval mogelijkheden. Bij Geennee.nl kun je terecht voor een autoverzekering als je bij verzekeraars tegen de muur aanloopt. Jouw auto moet verzekerd worden, dus er moet iets geregeld worden. In een uiterste geval kun je terecht bij De Vereende. Dit is een verzekeraar voor moeilijk te verzekeren risico’s. Je kunt ook op Geennee.nl terecht voor het verzekeren van andere motorrijtuigen, zoals een motor of een scooter.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 219 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.5% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

ZWARTE-DOOS

Nieuwe auto’s vanaf 2022 voorzien van zwarte doos

Vanaf 2022 moeten alle nieuwe auto’s die op de Europese markt komen, zijn voorzien...

Lees meer
betekenis-waarschuwingslampjes

Wat betekenen de waarschuwingslampjes in uw auto?

Het kan voor veel stress zorgen wanneer er een waarschuwingslampje op het dashboard van...

Lees meer
Keyless-entry

Auto met keyless entry

Uw auto openen, sluiten en starten zonder een autosleutel nodig te hebben. Waar het...

Lees meer

Bereken direct de premie van uw oldtimerverzekering!

Wij verzekeren alles op wielen.. En meer!

Contact