Waarom niet kiezen voor private lease?

16 juni 2017

Juul Dijkhuis
Laatst geupdatet: 23-02-2021

Private lease heeft voordelen, maar verdiep je ook in de nadelen. De grootste nadelen hebben wij voor jou verzameld en lichten wij graag toe.

In 2015 reden er 36.000 auto’s met een private lease contract in Nederland rond. In 2016 is het aantal sterk gestegen naar 64.000. Bijna een verdubbeling dus. Economen van de ING verwachten dat er in 2020 ongeveer 100.000 auto’s in Nederland rondrijden met een private lease contract. De concurrentie is groot, dus de prijzen per maand zijn scherp. Maar schijn bedriegt. Tel maar eens op wat je in totaal betaalt over een periode van drie of vier jaren.

Wat zijn de voordelen van private lease?

Met private lease rijd je in een nieuwe auto rond, zonder de koopsom van tienduizenden euro’s te betalen. Na de aankoop schrijf je gelijk al duizenden euro’s af. Daar heb je met private lease geen last van. Je betaalt geen onderhoudskosten, wegenbelasting en autoverzekering. Ook profiteer je van de energiezuinigheid van de moderne auto’s. Als je deze bedragen bij elkaar optelt is de besparing groot, maar daar staan ook weer hoge lasten tegenover.

De populariteit is te verklaren. Genieten van de luxe om nieuw te rijden en bij een reparatie niet in één keer honderden of duizenden euro’s verschuldigd zijn. Vergeet ook niet het gemak. De nadelen zijn:

  • Gedurende een periode van meestal drie of vier jaren neem je zware maandlasten op je schouders. Er wordt vaak geadverteerd met aantrekkelijke vanaf prijzen, maar uiteindelijk komen er nog tientallen euro’s per maand bij de vaste lasten op. Als je weinig schadevrije jaren hebt en je veel kilometers per jaar rijdt, komen de maandlasten een stuk hoger uit.
  • Kun je de maandlasten volgend jaar ook nog dragen? Door veranderingen in jouw persoonlijke situatie kunnen de maandlasten onbetaalbaar worden. Je verliest bijvoorbeeld jouw baan of je raakt arbeidsongeschikt. Ook een scheiding kan private lease onbetaalbaar maken.
  • Bij schade betaal je vaak nog steeds een eigen risico. Tegen een extra maandtarief kun je het in sommige gevallen afkopen, maar dat zorgt weer voor hogere maandlasten.
  • Je wordt niet de eigenaar van de auto. Na afloop van de leaseperiode lever je de auto weer in.

Uitgaande van een leasebedrag van €399 per maand, betaal je over een periode van 4 jaren in totaal: €19.152.

Toch maar gaan voor een goede tweedehands auto?

Bij oudere auto’s heb je een grotere kans op hoge onderhoudskosten. In plaats van private lease kun je er ook voor kiezen om een jonge tweedehands auto te kopen. Op een auto van drie jaren oud is de grootste afschrijving al geweest en je kunt tegen lage kosten nog jaren in de auto rijden. Uiteraard kun je net de pech hebben dat je een auto koopt waarvoor je veel uit moet geven aan onderhoud, maar ten opzichte van de hoge kosten van private  lease kun je het erop wagen.

Lees ook:

Prepaid autoverzekering is vaak te duur

Private lease – Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren?

De nadelen van private lease

Autoschade claimen of zelf betalen?

 

Na 1 maand maar 2% van de MMBS geregistreerd, landbouwvoertuigen op schema

Kentekenregistratieplicht voor landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) Sinds het invoeren van de...

Lees meer

Kwart Nederlandse jongeren bang om auto te rijden

47 procent wantrouwt andere weggebruikers Hoewel de Nederlandse wegen tot de veiligste ter wereld...

Lees meer
auto financieren particulier

5 Tips om als particulier een auto te financieren

Een auto kopen is in de meeste gevallen geen kleine uitgave. Als u de...

Lees meer

Klanten over een autoverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 292 reviews
Henk
de enige vraag die ik had werd vriendelijk, geduldig en deskundig beantwoord
Nelus
beste van allemaal superservice
dik
uitstekend

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op