WA casco nog steeds de verstandigste keuze?

1 juni 2017

Juul Dijkhuis
Laatst geupdatet: 04-01-2018

Het afsluiten van een autoverzekering is gebaseerd op een momentopname. Je kiest op dat moment de meest geschikte verzekeringsvorm. Voor een nieuwe auto kies je voor de WA casco autoverzekering, ook wel all risk genoemd. Jaren later is misschien een andere verzekeringsvorm verstandiger.

De WA-cascois de meest volledige verzekering, maar mogelijk niet de beste keuze. De premie moet niet te hoog zijn ten opzichte van de waarde van de auto. Je wilt natuurlijk niet teveel betalen.

Wanneer is de WA-cascode meest geschikte verzekering?

Het grootste voordeel van de WA casco autoverzekering is de ruime dekking. Bij een door jou veroorzaakte aanrijding, krijg je ook jouw eigen schade gecompenseerd. De beperktere verzekeringsvormen keren dit soort schades niet uit. De premie wordt afgestemd op de nieuwwaarde van de auto. Ook als je auto bijvoorbeeld 12 jaren oud is, wordt er voor de premie nog steeds uitgegaan van de nieuwwaarde. De dagwaarde is vaak nog maar een fractie van de oorspronkelijke nieuwwaarde. Voor een oude auto betaal je naar verhouding een hoge premie, maar is dat erg?

Kun je te uitgebreid verzekerd zijn?

Nee, dat kan niet. Je kunt naar verhouding wel teveel betalen. Dit is het eenvoudigst uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.

Een Volvo V50 uit 2003 is WA-cascoverzekerd. De nieuwwaarde (cataloguswaarde) bedroeg €32.500. De maandelijkse premie bedraagt €50 op basis van 2 schadevrije jaren. Volgens de koerslijst van de ANWB bedraagt de dagwaarde van de auto op dit moment €1.250. Door de lage waarde is er in verhouding een hoge premie verschuldigd. Door de verzekering om te zetten naar een WA autoverzekering, kan er maandelijks ongeveer €25 bespaard worden. Dat is een besparing van €300 per jaar. De verhouding tussen de verschuldigde premie en de waarde van de auto is scheef.

Schadevrije jaren maken WA-cascolanger betaalbaar

Verzekeraars belonen verzekerden die schadevrij rijden met een korting tot 75% en soms zelfs nog meer. Met een hoge korting wordt het verschil in euro’s tussen de WA-cascoen de goedkopere verzekeringsvormen kleiner. Wanneer de verzekeringnemer in bovenstaand voorbeeld 8 schadevrije jaren had, zou het premieverschil veel kleiner zijn. De WA-cascozou bijvoorbeeld €30 kosten en de WA €13,50. Het verschil is nu nog maar €198 per jaar.

Kies niet te snel voor een goedkopere verzekeringsvorm

Je moet niet te snel beslissen om te gaan voor een verzekeringsvorm met een beperktere dekking. Stel, jouw auto heeft een waarde van €5.000. Je kunt €250 per jaar besparen door een overstap naar de WA beperkt casco. Je zet jouw verzekering om, en snel daarna veroorzaak je een ongeval. Jouw auto heeft voor €2.000 aan schade. De verzekeraar keert niets uit, want eigen schade bij een aanrijding is niet verzekerd in de WA beperkt casco. De omzetting is een dure beslissing geweest.

Ga voor je autoverzekering niet besparen door in te leveren op de kwaliteit. Kies liever voor een andere verzekeraar met een lagere premie.

mmbs-landbouwvoertuigen onderzoek

Duizenden (land)bouwvoertuigen mogen vanaf 1 januari de weg niet meer op

Eerder dit jaar meldden we al dat, 1 maand na het invoeren van de kentekenregistratieplicht voor landbouwvoertuigen...

Lees meer
De vereende verzekeringen

Diks en de Vereende helpen slachtoffer toeslagenaffaire

De toeslagenaffaire kent vele slachtoffers. Een van die slachtoffers is Jan van Dijk*. Door...

Lees meer
direct writer tussenpersoon

Het verschil tussen een direct writer en een tussenpersoon

Als u een verzekering afsluit, kunt u dit doen via een direct writer of...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op