In de zomer op vakantie met de caravan? Tips om uw reis veilig door te komen op zwarte zaterdagen

29 mei 2018

Marc Diks
Door: Marc Diks
Laatst geupdatet: 20-08-2020

In de zomer op vakantie met de caravan? Tips om uw reis veilig door te komen op zwarte zaterdagen

Met de caravan achter de auto richting Frankrijk? Plan de heen- en terugreis goed. Probeer het reizen op de zogenaamde zwarte zaterdagen te voorkomen. Ook als u niet door Frankrijk rijdt hebben wij een aantal nuttige tips voor u als u met de caravan achter de auto op vakantie gaat.

Op welke data kunt u in 2018 beter niet door Frankrijk reizen?

Eén zaterdag valt in juli en de andere drie in augustus. Het gaat om de volgende data:

  • 28 juli
  • 4 augustus (vooral druk in het Zuidoosten van Frankrijk)
  • 11 augustus (vooral druk in het Zuiden van Frankrijk)
  • 18 augustus (Dit is een populaire terugreisdag richting het Noorden)

Op deze dagen is het extreem druk op de Franse wegen. Kunt u een dagje eerder vertrekken? Dan is dat zeker het overwegen waard. Maar ga er wel vanuit dat meer mensen zo denken. Op vrijdag is het dus waarschijnlijk ook niet lekker doorrijden.

Laat de auto en de caravan nog even controleren

U staat op het punt om in één dag of in een paar dagen een grote afstand te overbruggen met de auto en de caravan. De auto en de caravan moeten dus in een perfecte staat zijn. Laat uw garagebedrijf de auto nog even controleren op belangrijke punten. Breng de caravan ook nog even naar een gespecialiseerd bedrijf voor een laatste controle. Op deze manier vertrekt u met een prettiger gevoel naar uw vakantieadres. Laat gelijk even de bandenspanning controleren.

Vertrouw niet 100 procent op de navigatie

Met een wegenkaart op schoot naar de vakantiebestemming rijden doet waarschijnlijk niemand meer, maar neem de kaarten wel mee. U kunt bijvoorbeeld door gebieden rijden waar u geen bereik heeft. U kunt de kaarten ook thuis al downloaden. In dat geval heeft u geen internet nodig voor het navigeren.

Neem voldoende water en eten mee

U kunt volledige dagdelen vaststaan in het verkeer. Bereid u hierop voor. Neem voldoende eten en drinken mee. Langs de snelweg zijn er plekken waar u het kunt kopen, maar als u vaststaat in een file heeft u daar weinig aan.

Vermijd de snelwegen waarop de files staan

U kunt gaan voor de ideale route, maar ga er maar vanuit dat iedereen dat doet. Stel de navigatie in op een toeristische route. Zo ziet u nog iets van de omgeving en u staat niet uren vast op bijvoorbeeld de Autoroute du Soleil tussen Parijs en Lyon.

Ga met een volle tank op pad

Voorkom dat u met een lege tank langs de weg komt. Uren in de file staan kan u een groot deel van uw brandstof kosten. Rijdt u door België of Luxemburg en loopt uw auto op benzine? Tank daar nog even. De prijzen liggen daar flink lager in vergelijking met Nederland.

Aparte groene kaart nodig?

Gaat u naar Duitsland, Polen of Spanje met een aanhanger of caravan? Dan heeft u een tweede groene kaart nodig als uw aanhanger of caravan zwaarder is dan 750 kg. Deze zware aanhangers of caravans hebben een eigen kenteken. Daarom heeft u in deze landen een tweede groene kaart op het kenteken van de aanhanger of caravan nodig. Indien u een aparte groene kaart nodig heeft voor uw aanhanger of caravan dan adviseren wij u vroegtijdig een (aparte) groene kaart aan te vragen bij uw caravanverzekering.

Bereken direct de premie van uw caravanverzekering!

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op