800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Uw auto winterklaar
Home Blog uw auto winterklaar

Hoe maakt u uw auto winterklaar?

28 nov 2018
4 min leestijd

Hoe zorgt u er voor dat u ook in de winter veilig de weg op kan? Het is belangrijk om uw auto winterklaar te maken, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Wel of geen winterbanden?

Veel automobilisten zien de aanschaf van winterbanden als een nutteloze investering. De voornaamste reden hiervoor is dat er in Nederland zelden echt strenge winters voorkomen. Ook als er geen sneeuw ligt, kunnen winterbanden het rijden wel degelijk een stuk veiliger maken. Al bij een temperatuur lager dan zeven graden Celsius doen winterbanden beter hun werk dan zomerbanden. Toch is er 60% meer kans op schade in de winter.

Het rubber van de banden plakt, onder normale weersomstandigheden, op de weg. Dit zorgt voor 75 procent voor de grip die de auto op de weg heeft. Bij natte en gladde wegen is het plakeffect minder en moet er op een andere manier gezorgd worden voor grip op de weg. Winterbanden kunnen hierbij uitkomst bieden. Deze zijn namelijk gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden. Zo blijven ze bij lagere temperaturen een stuk soepeler. Een winterband heeft een veel grover profiel en veel inkepingen die ervoor zorgen dat beweging van het rubber eenvoudiger wordt.

4-Seizoenen banden

De 4-seizoenen banden, ook wel ‘all season banden’ genoemd, zijn banden waar u het hele jaar mee kunt rijden. Het grote voordeel van deze banden is dat u ze niet hoeft te verwisselen. Omdat de 4-seizoenen banden de eigenschappen van zomer- en winterbanden combineren, zijn ze niet te vergelijken met winterbanden. Als u op wintersport gaat, zijn winterbanden sowieso een must vanwege het rijden over besneeuwde wegen in de bergen.

Waar moet u nog meer op letten?

Naast het wel of niet kiezen voor winterbanden, zijn er nog een aantal dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat u veiliger de weg op gaat tijdens de wintermaanden. Bij lage temperaturen kan het zijn dat de auto niet wil starten. Dit heeft te maken met een zwakke accu. Het is beter om niet alleen korte stukjes te rijden, maar ook langere afstanden. Laat een zwakke accu tijdig vervangen, om ergernissen te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk dat u met schone ramen op weg gaat. Goed zicht is niet alleen voor iedereen veiliger, maar het bespaart u ook een flinke boete. Hierbij kunt u ook kijken naar de ruitensproeiervloeistof. Dit is namelijk in twee soorten verkrijgbaar; de zomer- en wintervariant. Zorg ervoor dat u tijdens de winter de blauwe variant gebruikt om te voorkomen dat de ramen bij gebruik van de vloeistof bevriezen. De roze vloeistof is de zomervariant en niet antivries. Deze geeft problemen wanneer het gaat vriezen. Gebruik om uw ruiten te ontdooien een goede krabber en beperk het krabben niet tot een klein deel, maar maak de voor- en zijruiten helemaal schoon. Gebruik nooit heet water om uw ruiten te ontdooien! Het grote verschil in temperatuur kan ervoor zorgen dat het raam gaat barsten.

Een goede verzekering

U heeft een goede autoverzekering afgesloten. Hoe zit het met het uitgekeerde bedrag na een ongeluk? Krijgt u een lagere uitkering bij een ongeluk wanneer u geen winterbanden heeft? Bij een ongeval maakt het voor de aansprakelijkheidskwestie geen verschil welke banden er onder de auto zitten. Autoverzekeraars letten hier niet op. U bent gewoon verzekerd zonder winterbanden.

In Nederland en België zijn winterbanden dan ook niet verplicht, maar wel aan te raden. In Duitsland en Luxemburg zijn ze wel verplicht. Wanneer u, in Duitsland, in winterse omstandigheden een ongeluk veroorzaakt, kunt u als bestuurder van de auto zonder winterbanden aansprakelijk gesteld worden voor het ongeval. Kijk dus van tevoren goed hoe het zit met de wet- en regelgeving omtrent winterbanden op uw (vakantie)bestemming.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op