taxi-geschorst-kenteken

Taxi’s met geschorste kentekens in beslag genomen

30 april 2020

Annelot Baardemans
Laatst geupdatet: 19-01-2021

Vanwege de coronacrisis valt er voor taxichauffeurs vaak weinig te rijden. Hierdoor kiezen taxibedrijven ervoor om het kenteken van taxi’s te schorsen en de taxiverzekering tijdelijk stop te zetten. Hier zijn echter wel regels aan verbonden.

Afgelopen week zijn er door de politie in Amsterdam zeventig taxivoertuigen in beslag genomen. De kentekens van de voertuigen waren geschorst, terwijl de taxi’s zich op de openbare weg bevonden. Hierdoor zijn ze niet verzekerd tegen de verplichte wettelijke aansprakelijkheid en dat is strafbaar.

De overtredingen werden vastgesteld door het Taxiteam van de Dienst Infrastructuur. De eigenaren hebben veertien dagen de tijd om een taxiverzekering af te sluiten en de auto’s op te halen bij de politie. Daarmee vervalt tevens de schorsing. Het betrof echter niet alleen voertuigen van Amsterdamse taxibedrijven. Meerdere taxibedrijven staan als besloten vennootschap ingeschreven op postbusadressen buiten Amsterdam. De eigenaren hebben een proces-verbaal gekregen en de taxi’s zijn, in overleg met het Openbaar Ministerie, overgebracht naar een afgesloten terrein.

Risico’s aan het schorsen van een kenteken

De politie heeft er begrip voor dat taxi-eigenaren ervoor kiezen om het kenteken in deze periode te laten schorsen. Als u van plan bent om met uw voertuig langere tijd geen gebruik te maken van de openbare weg, dan kunt u het voertuig van de openbare weg afhalen. Het is dan mogelijk om ook het kenteken te schorsen. De RDW registreert de schorsing in het kentekenregister. Hierdoor hoeft u geen wegenbelasting te betalen, is er geen APK-keuringsplicht en vervalt de verplichting voor een WA-verzekering. Mocht u ook de verzekering schorsen en had u een WA extra of WA casco (allrisk) dekking, dan moet u zich wel goed realiseren dat ook deze dekking niet meer van kracht is. Het schorsen van een kenteken kan u dus veel geld besparen.

Bij schorsing moet het voertuig volledig van de openbare weg

Als de geldigheid van het kenteken is geschorst, mag u met de taxi geen gebruik maken van de openbare weg. Dat geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Uw voertuig mag ook niet langs de openbare weg geparkeerd staan. Dit betekent dat de taxi dus op eigen terrein of in een afgesloten garage moet staan. Een openbare parkeergarage is nog steeds openbare weg. Veel bedrijven houden zich hier aan. De politie zal blijven optreden in situaties waarin dit niet het geval is. Ook tegen het rijden met een geschorst kenteken al dan niet zonder geldige verzekering treedt de politie uiteraard op.

Diks Verzekeringen

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u uw kenteken schorsen? Eigenaren van voertuigen kunnen vanaf april 2009 het kenteken schorsen via het internet bij de RDW.

Neem bij vragen contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088- 6883712.

Laatste nieuws over taxi's

taxi-geschorst-kenteken

Taxi’s met geschorste kentekens in beslag genomen

Vanwege de coronacrisis valt er voor taxichauffeurs vaak weinig te rijden. Hierdoor kiezen taxibedrijven...

Lees meer
taxi-bpm

Vanaf 2020 geen teruggave BPM voor taxi’s

Vanaf 1 januari 2020 is het voor taxibedrijven niet meer mogelijk om BPM terug...

Lees meer
strengere-controle-taxi

Strengere controle taxiverzekeringen

Vanaf 1 oktober 2019 worden alle taxi’s 100% door de RDW gecontroleerd op het...

Lees meer

Bereken direct de premie voor uw taxiverzekering

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op