Taxi-onverzekerd-op-weg

Taxi en koerier onverzekerd op weg

11 december 2018

Annelot Baardemans
Laatst geupdatet: 06-12-2019

Taxichauffeurs en koeriers rijden noodgedwongen onverzekerd rond, omdat ze geen dekking kunnen krijgen bij verzekeringsmaatschappijen. Wanneer ze wel dekking kunnen krijgen, is de premie zo hoog dat die voor vervoerders niet is op te brengen.

De Vereende

Op dit moment staan er 1135 taxi’s als onverzekerd geregistreerd, volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Het aantal als onverzekerd geregistreerde lichte bedrijfswagens bedraagt 20.784.
Eerder dit jaar meldden wij al dat per 1 januari 2018 veel verzekeraars besloten hebben te stoppen met het verzekeren van taxi’s. Verzekeraars vinden het afdekken van de risico’s van taxibedrijven te riskant. Hierdoor zijn ondernemers met een taxi- of koeriersdienst die een taxiverzekering met WA-dekking of allriskdekking af willen sluiten, aangewezen op De Vereende. De Vereende Verzekeringen (Voorheen Rialto Verzekeringen) is de maatschappij die bijzondere risico’s wel wil verzekeren daar waar reguliere maatschappijen afhaken. De premies van deze verzekeringen zijn een stuk hoger.

De hoge premies zijn voor de meeste taxi- en koeriersbedrijven niet op te brengen. De kwestie speelt sinds 2016, toen verzekeringsmaatschappijen zich verbonden aan een richtlijn die aan alle Europese verzekeraars eisen stelt op het gebied van kapitaal, risicobeheersing en verslaglegging. Dat betekent dat verzekeraars massaal afscheid nemen van hun verlieslatende producten. Op autoverzekeringen maken verzekeraars al jaren nauwelijks tot geen winst.

Een oplossing

Mensen die onverzekerd de weg op gaan, krijgen een boete en moeten zelf opdraaien voor de eventueel veroorzaakte schade. Zeker wanneer dit in de tonnen loopt, kan dat heel vervelend zijn.
Het gevolg hiervan is dat vooral kleine ondernemers dit risico zullen durven nemen. Denk hierbij aan zzp’ers die niet voor een bekende taxicentrale of voor een taxiplatform rijden.

Een oplossing is nog ver weg. De verantwoordelijke minister, Wopke Hoekstra, heeft weinig oog voor het probleem.
Het Verbond van Verzekeraars laat desgevraagd weten zich van het probleem bewust te zijn: “Het staat bij ons hoog op de agenda, maar een oplossing is er niet direct. De markt voor vooral schadeverzekeringen is zo concurrerend dat vaak rode cijfers worden geschreven.”

Diks Verzekeringen

“Bij Diks Verzekeringen vergelijken wij autoverzekeringen. De kracht van het vergelijken is het vinden van de beste autoverzekering tegen een eerlijke premie. Onze missie wordt lastiger doordat verzekeraars hun taak verzaken. Motorrijtuigen moeten verzekerd worden, daar zijn verzekeraars voor in het leven geroepen. Om de kosten dekkend te houden, kunnen ze een premieverhoging doorvoeren. Taxi’s uitsluiten van de verzekering kan niet de bedoeling zijn.”

Toch is dit wat er op dit moment massaal aan de hand is. In Nederland is er een vangnet voor dit soort situaties. Dat is De Vereende. Echter heeft die beperkte mogelijkheden qua dekking. Zo is een All-Risk dekking zeer kostbaar en voor modellen met een cataloguswaarde boven de € 90.000,00 niet eens mogelijk.

Laatste nieuws over taxi's

taxi-geschorst-kenteken

Taxi’s met geschorste kentekens in beslag genomen

Vanwege de coronacrisis valt er voor taxichauffeurs vaak weinig te rijden. Hierdoor kiezen taxibedrijven...

Lees meer
taxi-bpm

Vanaf 2020 geen teruggave BPM voor taxi’s

Vanaf 1 januari 2020 is het voor taxibedrijven niet meer mogelijk om BPM terug...

Lees meer
strengere-controle-taxi

Strengere controle taxiverzekeringen

Vanaf 1 oktober 2019 worden alle taxi’s 100% door de RDW gecontroleerd op het...

Lees meer

Bereken de premie voor een taxiverzekering

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op