Eindelijk! Schadevrije jaren worden straks overdraagbaar

17 december 2021

Simone van Gool
Laatst geupdatet: 17-12-2021

Is je partner overleden? Heb je jarenlang een leasecontract gehad? Of heb je een aantal jaar in het buitenland gewoond? Dan heb je misschien wel gemerkt dat de premie voor een autoverzekering soms flink kan tegenvallen. Vaak worden in deze situaties schadevrije jaren namelijk niet meegenomen. Hierdoor kan de premie een stuk hoger uitvallen. Gelukkig komt hier per 1 januari 2022 eindelijk verandering in.  

download persbericht

Schadevrije jaren voor achterblijvende partners 

Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden. Je bouwt alleen schadevrije jaren op als er een autoverzekering op jouw naam staat. Als je samen met je partner een auto deelt, maar je partner de verzekeringsnemer is, bouw je zelf dus geen schadevrije jaren op. Wanneer je partner overlijdt en jij de auto overneemt, wordt de premie voor de autoverzekering daarom waarschijnlijk een stuk duurder, omdat er geen schadevrije jaren op jouw naam staan. Per 1 januari kunnen zuivere schadevrije jaren echter officieel overgedragen worden op de partner die achterblijft. De meeste verzekeringsmaatschappijen zijn hier momenteel gelukkig al coulant in. Dat is ook de ervaring van Nick van Ballegooijen, Operationeel Manager bij Diks verzekeringen: “De partijen waar wij mee samen werken doen hier echt niet moeilijk over. Wij hebben zelf nog geen situatie meegemaakt waarin dit geweigerd werd door de verzekeraar.” 

Als je partner overlijdt, heb je wel iets anders aan je hoofd dan schadevrije jaren. Daarom is het fijn dat er straks een eenduidig beleid is, zodat je je daar niet druk om hoeft te maken. “Ik denk dat het een mooie wijziging is. Zo weet je zeker dat alle neuzen dezelfde kant opstaan”, aldus van Ballegooijen.  

Van leaseauto naar eigen auto 

Als je een leaseauto hebt, staan de auto en autoverzekering op naam van de leasemaatschappij. Je bouwt zelf dus geen schadevrije jaren op. Wel kun je bij je leasemaatschappij, na het beëindigen van de leaseperiode, een leaseverklaring aanvragen. Autoverzekeraars gaan hier op dit moment nog wisselend mee om. De meeste kennen op basis van een leaseverklaring wel al schadevrije jaren toe die zijn opgebouwd tijdens de leaseperiode. Sommige geven enkel een premiekorting. Die raak je kwijt bij een overstap.  

Vanaf 1 januari 2022 kunnen leaserijders echter met behulp van een leaseverklaring zuivere schadevrije jaren in Roy-data laten opvoeren door de verzekeraar. Van Ballegooijen vindt dit een goede ontwikkeling: “Straks krijg je tredes én schadevrije jaren. Dat geeft klanten de vrijheid om een goede overstap te kunnen maken naar een andere maatschappij”. Ook wanneer je jaren in het buitenland hebt gewoond kun je per 1 januari schadevrije jaren van een buitenlandse verzekering makkelijk laten registreren.  

Jonge bestuurders tegemoetkomen  

Er vinden mooie ontwikkelingen plaats in de branche, maar er is nog ruimte voor verbetering. “Schadevrije jaren ook overdraagbaar maken op kinderen zou een goede ontwikkeling zijn.” Zegt van Ballegooijen. Vaak rijden jongeren ook in de auto van hun ouders, voordat ze een eigen auto kopen. Deze schadevrije jaren gaan op dit moment echter nog verloren. Zonde, want voor jonge bestuurders is een autoverzekering al behoorlijk duur. “Schadevrije jaren zijn heel bepalend voor de hoogte van de premie. Voor jonge bestuurders is de premie vaak al erg hoog. Er zijn bovendien heel veel verzekeraars die jonge bestuurders niet willen hebben.” Het zou daarom mooi zijn als we jonge bestuurders iets tegemoet kunnen komen.  

Het niet verlenen van voorrang veroorzaakt veruit meeste schades

Het niet verlenen van voorrang veroorzaakt veruit meeste schades

Uit cijfers van Diks verzekeringen en 112schade blijkt dat het niet verlenen van voorrang...

Lees meer
mmbs-landbouwvoertuigen onderzoek

Duizenden (land)bouwvoertuigen mogen vanaf 1 januari de weg niet meer op

Eerder dit jaar meldden we al dat, 1 maand na het invoeren van de kentekenregistratieplicht voor landbouwvoertuigen...

Lees meer

Corona en stikstof vertragingen zorgen voor meer verkeersongevallen

Sinds het voorjaar van 2013 is de verlichting langs de Nederlandse snelwegen uitgeschakeld tussen...

Lees meer

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op