Verzekering kiezen – prijs geeft doorslag in 72 procent van de gevallen

12 oktober 2016

Bij het vergelijken van een verzekering let je hoofdzakelijk op de premie. Dit blijkt ook uit onderzoek van Motivaction in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. Opvallend is dat slechts 18 procent van de ondervraagden naar de tussenpersoon gaat om zich te oriënteren.

Tegenwoordig kiezen starters niet meer standaard voor de tussenpersoon en de verzekeraar waar ook de ouders bij verzekerd zijn. Wij zijn tegenwoordig zelfstandiger en we weten dat er online voordeel te behalen is bij het afsluiten van een verzekering. Dit geldt in mindere mate voor complexe levensverzekeringen, maar juist wel voor de schadeverzekeringen, zoals de autoverzekering. Het is ook niet verrassend dat de prijs voor de meeste Nederlanders de doorslag geeft om voor een bepaalde verzekering te kiezen. Het behalen van financieel voordeel is namelijk ook in eerste instantie de reden om een verzekering te vergelijken.

Wat vinden wij verder belangrijk?

Naast de prijs wordt er ook goed gelet op de dekking en de duidelijkheid van de voorwaarden. De dekking is voor 58 procent van de ondervraagden een belangrijk argument en de duidelijkheid van de voorwaarden voor 52 procent. Minder waarde wordt er gehecht aan de klantenservice. Dit was namelijk slechts voor 13 procent een belangrijk argument. Dit wordt waarschijnlijk ook mede ingegeven omdat het moeilijk meetbaar is. Want wanneer is de klantenservice goed en wanneer juist niet?

Waar oriënteren wij ons?

Waar gaan Nederlanders heen om inzicht te krijgen in de opties en om de premie van een verzekering te vergelijken? De meest favoriete plek om dat te doen is bij de verzekeraar zelf. Dit is niet de meest effectieve manier, want als je tientallen verzekeraars op deze manier gaat vergelijken, bent je een flink aantal uren aan het vergelijken. Een goede tweede optie zijn vergelijkingssites. Logisch, want eenvoudiger kan niet. Je kunt in één keer alle verzekeraars met elkaar vergelijken op zowel premie als de belangrijkste polisvoorwaarden. De verzekeringsadviseur om de hoek van de straat wordt steeds minder ingeschakeld. Dit komt natuurlijk door het gemak van het internet.

Let ook op de kwaliteit

Op prijs vergelijken is eenvoudig, maar het is ook belangrijk wat de kwaliteit van de verzekering is. Het maakt bijvoorbeeld al een groot verschil of de verzekeraar ook een eigen risico rekent. Bij verzekeringen met een eigen risico betaal je een deel van je schade zelf. Toch is het verschil in premie vaak niet te verklaren door een verschil in dekking. De duurste verzekeraar biedt dus niet persé de beste dekking. In de praktijk blijkt dat de verschillen in dekking klein zijn en de verschillen in premie juist groot.

lenen-of-investeren

Lenen of investeren?

Heeft u een wat oudere woning? Dan is het goed mogelijk dat de woning...

Lees meer
kopen-om-te-verhuren

Veel voetangels en klemmen bij kopen om te verhuren

Spaargeld brengt nauwelijks of geen rente op en bij beleggen in aandelen of edelmetalen...

Lees meer
verborgen-gebreken

Verborgen gebreken

Hoe hard durft u als koper vast te houden aan de wens om de...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Hoe doen wij het?

Goed Niet slecht

Wij verzekeren alles op wielen.. En meer!

Contact