Premie autoverzekering afhankelijk van de leeftijd! Mag dat?

1 november 2016

Op grond van artikel 1 van onze Grondwet is discrimineren op bijvoorbeeld leeftijd en geslacht niet toegestaan. Toch doen verzekeraars dit openlijk. Jongeren betalen een hogere premie voor de autoverzekering. Ouderen worden vanaf een bepaalde leeftijd geweigerd voor een autoverzekering. Zijn de verzekeraars in overtreding of mogen ze dit ongestoord doen?

Een werkgever heeft een probleem als hij in een personeelsadvertentie kenbaar maakt dat er wordt gezocht naar een man of een vrouw. Of als een homoseksuele man of vrouw om de geaardheid wordt afgewezen is er al gauw sprake van discriminatie. Bij het verzekeren lijkt het anders te liggen. Hoe zit het?

Mag de autoverzekering duurder zijn op basis van de leeftijd?

Jonge bestuurders tot 24 jaar betalen vaak een hogere premie. Ouderen van bijvoorbeeld 75 jaar en ouder kunnen geen nieuwe verzekering meer afsluiten bij bepaalde verzekeraars. Dit riekt naar discriminatie, maar de verzekeraars gooien het over een andere boeg. Zij maken onderscheid omdat uit statistieken blijkt dat deze leeftijdsgroepen een grotere kans op schade hebben. Zij vormen dus een groter risico voor de verzekeraars. Dit is toegestaan. Verzekeraars hebben de vrijheid om zelf het premiebeleid in te richten. Zij mogen bijvoorbeeld korting geven aan de groep verzekerden tussen 25 en 65 jaar op de autoverzekering.

Wat als je het niet eens bent met het beleid van de verzekeraars?

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) behandelt klachten over verzekeraars. Als je van mening bent dat een verzekeraar in overtreding is, moet je eerst je klacht uiten bij de verzekeraar zelf. De verzekeraar moet namelijk de mogelijkheid hebben om zichzelf te verdedigen. Bij een klacht over het beleid van de verzekeraar gaat de verzekeraar jou waarschijnlijk niet tegemoet komen. Daarna kun je een klacht indienen bij het Kifid, maar je kunt natuurlijk ook naar de rechter stappen. Houd er wel rekening mee dat een rechtszaak een dure aangelegenheid is. De kosten overtreffen de premie voor de autoverzekering gedurende meerdere jaren.

Discriminatie aantonen gaat waarschijnlijk niet lukken

Verzekeraars maken inderdaad onderscheid, maar ze kunnen het, volgens eigen zeggen, onderbouwen. Jonge bestuurders tot 24 jaar oud maken gemiddeld meer schades. Je kunt zeggen op hun onervarenheid worden ze al afgerekend doordat ze geen of weinig schadevrije jaren hebben. Door weinig rijervaring hebben ze ook minder korting opgebouwd voor het schadevrij rijden. Voor sommige verzekeraars is dit niet genoeg. Ze brengen ook nog een hogere premie in rekening. Ook het weigeren van oudere automobilisten voor de autoverzekering kunnen ze onderbouwen.

Je kunt het gevecht aangaan met een verzekeraar, maar je kunt ook gewoon eieren voor je geld kiezen. Er zijn tientallen verzekeraars waar jij je auto kunt verzekeren. Komt de ene met een te hoge premie? Kies dan voor een andere verzekeraar. Hetzelfde geldt als je wordt geweigerd door een verzekeraar. Binnen een paar klikken kun je tientallen verzekeraars vergelijken voor de autoverzekering die het beste bij jou past.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 219 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.5% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

ZWARTE-DOOS

Nieuwe auto’s vanaf 2022 voorzien van zwarte doos

Vanaf 2022 moeten alle nieuwe auto’s die op de Europese markt komen, zijn voorzien...

Lees meer
betekenis-waarschuwingslampjes

Wat betekenen de waarschuwingslampjes in uw auto?

Het kan voor veel stress zorgen wanneer er een waarschuwingslampje op het dashboard van...

Lees meer
Keyless-entry

Auto met keyless entry

Uw auto openen, sluiten en starten zonder een autosleutel nodig te hebben. Waar het...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!