Pokémon en autoverzekering – geen goede combinatie

6 oktober 2016

In meerdere opzichten zijn autoverzekeraars niet blij met de hype rondom Pokémon Go. Je hebt de automobilisten die denken dat ze Pokémons kunnen vangen terwijl ze rijden en spelende voetgangers en fietsers zijn er in het verkeer niet helemaal met het hoofd bij. Vooral kinderen komen meer in de buitenlucht, maar de gevaren nemen ook toe.

Kort na de introductie van Pokémon Go kon je nog denken dat het een tijdelijke opwelling was, maar ook na de zomer is het spel nog steeds populair. De makers proberen wel om gevaarlijke situaties zoals Pokéstops (daar kun je in het spel accessoires krijgen) op rotondes en Pokémons  op de autosnelweg  te voorkomen, maar dat lukt niet altijd.

Wat gebeurt er bij een schade door Pokémon Go?

Stel, je rijdt in je auto en er loopt een voetganger met de focus volledig op z’n telefoon de weg op. Wie staat er voor de schade bij een aanrijding? De automobilist zal de schuld op zijn of haar bordje krijgen. Alleen bij zwaar verwijtbaar gedrag kan de schuldvraag anders liggen.  Of jij bestuurt een auto en speelt in de tussentijd ook Pokémon Go. Je ziet een voetganger over het hoofd en je rijdt hem omver. Uiteraard ligt de schuld in dit geval ook bij jou als bestuurder van de auto. Jouw autoverzekering gaat over tot uitkering van de schade aan de voetganger.

Met een beetje pech kan de verzekeraar jou aansprakelijk stellen en de uitbetaalde schade op jou verhalen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het opzettelijk veroorzaken van schade en bij rijden onder invloed. Het spelen van een spelletje is ook ernstig verwijtbaar gedrag. In hoeverre dit geldt bij het spelen van Pokémon Go achter het stuur zal aan de rechter zijn om te bepalen.

Kan Pokémon Go invloed hebben op de autoverzekering?

Een met de auto veroorzaakte schade wordt verhaald op de autoverzekering. Een zogenaamde schuldschade heeft invloed op de hoogte van de premie voor de autoverzekering. Je valt namelijk terug in het aantal schadevrije jaren. Dit kan betekenen dat je in het nieuwe verzekeringsjaar een premieverhoging krijgt van de verzekeraar. Pokémon Go is een hype, maar het gaat te ver om te stellen dat het spel gaat zorgen voor een veel hogere premies voor de autoverzekering.

Pokémon Go is bedoeld voor voetgangers, maar ook bij fietsers is het populair. Dit komt de verkeersveiligheid niet ten goede. Voor fietsers is het niet strafbaar, maar dat geldt wel voor gemotoriseerd verkeer. Wat voor automobilisten en de autoverzekering geldt, gaat ook op voor bestuurders van snorfietsen en scooters en de verzekering voor deze voertuigen.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 219 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.5% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

ZWARTE-DOOS

Nieuwe auto’s vanaf 2022 voorzien van zwarte doos

Vanaf 2022 moeten alle nieuwe auto’s die op de Europese markt komen, zijn voorzien...

Lees meer
betekenis-waarschuwingslampjes

Wat betekenen de waarschuwingslampjes in uw auto?

Het kan voor veel stress zorgen wanneer er een waarschuwingslampje op het dashboard van...

Lees meer
Keyless-entry

Auto met keyless entry

Uw auto openen, sluiten en starten zonder een autosleutel nodig te hebben. Waar het...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!