apk-vrijstelling oldtimers

Sinds 1 januari 2021 APK-vrijstelling voor oldtimers van 50 jaar of ouder

19 februari 2021

Simone van Gool
Laatst geupdatet: 16-03-2021

Sinds 1 januari 2021 hoeven voertuigen van 50 jaar of ouder niet meer APK gekeurd te worden. Eerst gold dit alleen voor auto’s van vóór 1 januari 1960. Naar verwachting worden er vervolgens jaarlijks tussen de 10.000 en 15.000 voertuigen vrijgesteld van de APK-plicht, omdat zij de leeftijd van 50 jaar bereiken.

Oldtimers van 50 jaar of ouder zijn vrijgesteld van APK-plicht

Sinds 1 januari 2021 gaat het niet meer om de ‘geboortedatum’ van het voertuig, maar om een leeftijdsgrens van 50 jaar of ouder. In 2008 werd de APK voor auto’s van voor 1960 afgeschaft. Inmiddels is dat dus het geval voor auto’s van meer dan 60 jaar oud. Deze grens van 1960 zorgde ervoor dat auto’s logischerwijs steeds ouder moesten zijn om van APK te worden vrijgesteld. Daarom is er nu gekozen voor een opschuivende grens van 50 jaar. De APK blijft wel verplicht voor oude taxi’s, ov-auto’s en ADR-voertuigen (gevaarlijke stoffen), vanwege de functie van dit type voertuigen.

Waarom een grens van 50 jaar en ouder?

De belangrijkste reden voor deze nieuwe grens is dat veel oldtimers met een leeftijd van 50 jaar en ouder eigendom zijn van liefhebbers die de auto erg goed onderhouden en er relatief weinig mee rijden. Bovendien hebben veel APK-keurmeesters vaak niet de juiste kennis om een APK-keuring uit te voeren bij auto’s van een dergelijke leeftijd. Daarom is er bij het vaststellen van de grens gekozen voor 50 jaar.

Eigenaren krijgen een APK-vrijstellingsbrief

Mensen met een oldtimer van 50 jaar of ouder ontvangen een zogeheten APK-vrijstellingsbrief van de RDW. Aangezien er dagelijks oldtimers zijn die de leeftijd van 50 jaar bereiken loopt het aantal voertuigen met een APK-vrijstelling iedere dag op. De RDW controleert daarom dagelijks het register.

Oldtimerverzekering vergelijken

Een oldtimer is een kostbaar bezit. U koopt immers geen oldtimer om er dagelijks mee te rijden, maar om naar te kijken, goed te onderhouden en af en toe een ritje te maken. Als trotse eigenaar van een oldtimer wilt u er natuurlijk voor zorgen dat deze zo goed mogelijk verzekerd is. U vindt de beste oldtimerverzekering voor uw mooie bolide door verzekeringen te vergelijken. Dit kan gemakkelijk met onze online vergelijkingstool. Na het invullen van een aantal gegevens over uzelf en uw oldtimer, kiest u de gewenste dekking voor uw verzekering en krijgt u direct de top 5 goedkoopste aanbieders te zien. Zo kost het vergelijken u slechts een paar minuten tijd.

Bereken direct de premie van uw oldtimerverzekering

apk-vrijstelling oldtimers

Sinds 1 januari 2021 APK-vrijstelling voor oldtimers van 50 jaar of ouder

Sinds 1 januari 2021 hoeven voertuigen van 50 jaar of ouder niet meer APK...

Lees meer
Schorsen-meerdere-jaren

Schorsen voor meerdere jaren mogelijk

Vanaf 3 januari van dit jaar is het mogelijk om een voertuig voor een...

Lees meer
Oldtimer-populair

De oldtimer is ongekend populair

Het aantal oldtimers in Nederland is het afgelopen jaar toegenomen met 2,1% ten opzichte...

Lees meer

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op