Negatieve schadevrije jaren op je naam? Wat nu?

9 maart 2017

Schadevrije jaren geven recht op een korting op de autoverzekering. Door het claimen van schades kun je ook negatieve schadevrije jaren op je naam hebben. Wat zijn de gevolgen en hoe kom je er weer vanaf?

De belangrijkste premiebepalende factor bij autoverzekeringen is het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Je kunt een korting op de premie krijgen van bijvoorbeeld 75%, maar door het claimen van niet verhaalbare schades kun je ook een opslag op de premie krijgen van 25%. Voor de portemonnee maakt dat een groot verschil.

Hoe kom je aan negatieve schadevrije jaren?

Niet alleen brokkenpiloten krijgen negatieve schadevrije jaren op naam. Het kan namelijk iedereen overkomen. Verzekerden die nog maar net het rijbewijs hebben kunnen met één schade negatieve jaren op naam krijgen. Dat wordt ook wel malusregistratie genoemd. Een schade kost je namelijk normaal gesproken 5 schadevrije jaren. Heb je nog maar 2 jaren opgebouwd? Dan kom je na één claim op -3 jaren, dus mogelijk een opslag op de premie in plaats van een korting.

Wat zijn de gevolgen van negatieve schadevrije jaren?

De premie voor de autoverzekering komt vaak hoger uit bij het claimen van een schade, maar de gevolgen kunnen nog groter zijn. Een verzekeraar kan jou een autoverzekering weigeren. Niet alle verzekeraars zullen jou hierom weigeren, maar het komt voor. Verzekeraars willen wel graag het verhaal achter de malusregistratie horen. Heb je in twee jaar tijd drie of meer schades geclaimd, dan wordt het verzekeren van je auto een lastig verhaal. Verzekeraars hebben liever geen verzekerden in de boeken die veel schades claimen.

Negatieve schadevrije jaren worden vastgelegd

Schadevrije jaren lijken eenvoudig te omzeilen. Je sluit een nieuwe autoverzekering af en je hebt het er niet over. Daar hebben verzekeraars ook over nagedacht. Het is namelijk onwenselijk dat een automobilist met een slecht schadeverloop gewoon weer op nul kan beginnen. Bij het afsluiten van een verzekering wordt gevraagd naar jouw schadeverleden. Verzwijging kan jou duur komen te staan en is dus zeker niet aan te raden. Verzekeraars leggen schadevrije jaren vast in een systeem die verzekeraars kunnen raadplegen. Dit is het zogenaamde RoyData systeem. Bij het beëindigen van een autoverzekering wordt het aantal jaren in het systeem gezet. De nieuwe verzekeraar kan een malusregistratie dus zien.

Wat als jij je auto echt niet kunt verzekeren?

Je bent verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Als verzekeraars jou weigeren omdat je teveel schades hebt geclaimd, heb je een probleem. Je moet namelijk verzekeren. Wij hebben de oplossing voor jou. Via Geennee.nl kun jij jouw auto verzekeren. Via deze website sluiten wij verzekeringen af voor risico’s die lastig te verzekeren zijn. Naast een malusregistratie kan het ook gaan om een strafblad, het gebruiken van een auto als taxi en als een verzekeraar jouw verzekering heeft beëindigd in verband met wanbetaling.

Lees ook:

Hoe verzeker je een auto in het weekend?

Negatieve schadevrije jaren bij een autoverzekering, en dan?

Negatieve schadevrije jaren – Wat zijn de gevolgen?

 

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!