Negatieve schadevrije jaren op uw naam. Wat nu?

9 maart 2017

Schadevrije jaren geven recht op een korting op de autoverzekering. Door het claimen van schades kunt u ook negatieve schadevrije jaren op uw naam hebben. Wat zijn de gevolgen en hoe komt u er weer vanaf?

De belangrijkste premiebepalende factor bij autoverzekeringen is het aantal opgebouwde schadevrije jaren. U kunt een korting op de premie krijgen van bijvoorbeeld 75%, maar door het claimen van niet verhaalbare schades kunt u ook een opslag op de premie krijgen van 25%. Voor de portemonnee maakt dat een groot verschil.

Hoe komt u aan negatieve schadevrije jaren?

Niet alleen brokkenpiloten krijgen negatieve schadevrije jaren op naam. Het kan namelijk iedereen overkomen. Verzekerden die nog maar net hun rijbewijs hebben, kunnen met één schade negatieve jaren op naam krijgen. Dat wordt ook wel malusregistratie genoemd. Een schade kost u normaal gesproken namelijk 5 schadevrije jaren. Heeft u nog maar 2 jaar opgebouwd? Dan komt u na één claim op -3 jaren, wat mogelijk leidt tot een opslag op de premie in plaats van een korting.

Wat zijn de gevolgen van negatieve schadevrije jaren?

De premie voor de autoverzekering komt vaak hoger uit bij het claimen van een schade, maar de gevolgen kunnen nog groter zijn. Een verzekeraar kan u een autoverzekering weigeren. Niet alle verzekeraars zullen dat doen, maar het komt voor. Verzekeraars willen wel graag het verhaal achter de malusregistratie horen. Heeft u in twee jaar tijd drie of meer schades geclaimd, dan wordt het verzekeren van uw auto een lastig verhaal. Verzekeraars hebben liever geen verzekerden in de boeken die veel schades claimen.

Negatieve schadevrije jaren worden vastgelegd

Schadevrije jaren lijken eenvoudig te omzeilen. U sluit een nieuwe autoverzekering af en heeft het er niet meer over. Daar hebben verzekeraars ook over nagedacht. Het is namelijk onwenselijk dat een automobilist met een slecht schadeverloop gewoon weer op nul kan beginnen. Bij het afsluiten van een verzekering wordt gevraagd naar uw schadeverleden. Verzwijging kan u duur komen te staan en is dus zeker niet aan te raden. Verzekeraars leggen schadevrije jaren vast in een systeem dat verzekeraars kunnen raadplegen. Dit is het zogenaamde Roy-Data systeem. Bij het beëindigen van een autoverzekering wordt het aantal jaren in het systeem gezet. De nieuwe verzekeraar kan dus zien of er sprake is van een malusregistratie.

Wat als u uw auto echt niet kunt verzekeren?

U bent verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Als verzekeraars u weigeren omdat u teveel schades heeft geclaimd, heeft u een probleem. U moet namelijk verzekeren. Wij hebben de oplossing voor u. Via Geennee.nl kunt u uw auto verzekeren. Via deze website sluiten wij verzekeringen af voor risico’s die lastig te verzekeren zijn. Naast een malusregistratie kan het gaan om een strafblad, beëindiging van een verzekering door wanbetaling en het gebruiken van een auto als taxi.

Lees ook:

Hoe verzekert u een auto in het weekend?

Negatieve schadevrije jaren bij een autoverzekering, en dan?

Negatieve schadevrije jaren. Wat zijn de gevolgen?

 

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.6

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 163 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 88% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.6 voor een autoverzekering.

Rating

Mag u met medische beperkingen wel in een auto rijden?

Met een rijbewijs bent u bevoegd om een motorrijtuig te besturen, maar hebben medische...

Lees meer

Hoe sluit u een quadverzekering af?

De eigenaar van een quad is verplicht om een quadverzekering af te sluiten. Een...

Lees meer

Persbericht: Veel onverzekerde taxi’s sinds 1 januari

Diks verzekeringen luidt de noodklok Meerdere verzekeraars hebben besloten om per 1 januari 2018...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!