nationale-hypotheek-garantie

Welke voordelen heeft de Nationale Hypotheek Garantie?

31 mei 2019

Wat zijn de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie en wat levert het u op?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft u de garantie dat u geen restschuld overhoudt als u uw woning buiten uw schuld om moet verkopen. De banken geven u een rentekorting op uw hypotheekrente, omdat zij ook minder risico lopen. Wat betekent dit precies voor u en aan welke voorwaarden moet u voldoen om een hypotheek met NHG te krijgen?

Wat levert de Nationale Hypotheek Garantie u op?

Zekerheid bieden aan de hypotheekverstrekker
Het kan zijn dat u door bijvoorbeeld werkloosheid, een echtscheiding of arbeidsongeschiktheid (tijdelijk) minder inkomen heeft. Hierdoor is het mogelijk dat u niet meer aan de betalingsverplichting van uw hypotheek kunt voldoen en dat uw woning moet worden verkocht. Bij een hypotheek met NHG staat Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant voor de terugbetaling van uw restschuld aan de hypotheekverstrekker. Is de verkoopopbrengst niet voldoende om de lening volledig af te lossen, dan betaalt het Waarborgfonds het verschil aan uw hypotheekverstrekker. Een hypotheek met NHG geeft dus extra zekerheid aan uw hypotheekverstrekker.

Korting op de rente
Door te kiezen voor een hypotheek met NHG geeft u zekerheid aan uw hypotheekverstrekker. Hierdoor kan de hypotheekverstrekker u rentekorting geven die kan oplopen tot 0,7% per jaar, zodat u jaarlijks dus minder rente hoeft te betalen.

Restschuld kwijtschelden
Is uw huis minder waard dan uw hypotheek, dan houdt u bij de verkoop ervan een restschuld over. Dat kan lastig zijn bij de aankoop van een andere woning, omdat u daardoor minder kunt lenen voor een eventuele nieuwe woning. Heeft u een hypotheek met NHG dan is dat meestal niet het geval. Oordeelt het Waarborgfonds dat u geen restschuld heeft aan de gedwongen verkoop of dat u er alles aan heeft gedaan om de restschuld te verlagen, dan zullen zij de restschuld kwijtschelden.

Wat zijn de voorwaarden voor een hypotheek met NHG?

Eenmalige borgtochtprovisie
U betaalt voor een hypotheek met NHG eenmalig een borgtochtprovisie. Deze provisie bedraagt in 2019 0,9% van het totale hypotheekbedrag.

Maximale koopsom
De maximale koopsom bedraagt in 2019 €290.000. Omdat u tot maximaal 100% van uw woning mag lenen, moet u de overige kosten met eigen geld betalen.

Woning als hoofdverblijf

Een hypotheek met NHG kunt u afsluiten voor alle soorten woonhuizen. Hieronder vallen dus ook appartementen, woonwagens en woonwagenstandplaatsen. Wel moet het gaan om een woning dat uw hoofdverblijf is. Het is niet mogelijk om NHG te ontvangen bij het afsluiten van een hypotheek voor de aankoop van een recreatiewoning, woonboot, garage of stacaravan.

Heeft u vragen met betrekking tot hypotheken? Neen gerust contact met ons op, wij helpen u graag! U kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag op telefoonnummer 088 688 37 00.

samenwonen

Samenwonen of samen een woning?

De stap om te gaan samenwonen is snel gemaakt, maar hoe regel je de...

Lees meer
verduurzamen-woning

Verduurzamen van uw woning? Denk aan uw opstalverzekering

In de komende jaren zullen veel huiseigenaren, met of zonder lopende hypotheek, maatregelen nemen...

Lees meer
onderhoud-hypotheek

Wel uw auto en niet uw hypotheek

Iedereen weet het: een auto heeft af en toe onderhoud nodig. Als u de...

Lees meer

Bereken online uw maximale hypotheek

Wij verzekeren alles op wielen.. En meer!

Contact