Let op motorrijders, de zomer komt er weer aan

14 april 2016

Langzaam maar zeker begint het buiten warmer te worden, de zon gaat vaker schijnen: de zomer komt er aan! Warmere dagen betekenen ook dat motorrijders weer massaal hun stalen ros uit de garage halen en de weg op gaan. Veel motorrijders zijn occasionele mooi-weer-rijder die voornamelijk rijden in het voorjaar en in de zomer. Daarnaast is de zomer ook weer de perfecte periode voor veel rijders om de motor te kiezen als vervoermiddel om van huis naar het werk te gaan.

Landelijke campagne ‘Graag gezien’

De keerzijde van deze toenemende aantallen motorrijders in het verkeer is ook het toenemende aantal verkeersongelukken. Jaarlijks verongelukken zo’n 80 motorrijders waarvan ruim de helft door een botsing met een auto of vrachtwagen. Het eerste dodelijke slachtoffer van 2016 is al een feit. In het eerste zonnige weekend van 2009 vielen er vier dodelijke slachtoffers door een ongeval zegt de ANWB. De reden om een landelijke campagne te beginnen.: ‘Graag gezien’. Deze campagne focust zich op zien en gezien worden.

Extra oplettendheid is gewenst

Het advies luidt dan ook dat zowel motorrijders als automobilisten extra oplettend moeten zijn in deze periode. Automobilisten moeten wennen aan het feit dat er meer motorrijders rondrijden in het verkeer. De goed-weer-rijders zijn in het begin van het seizoen vaak nog wat onwennig. Het korte stuurwerk moeten ze bijvoorbeeld weer goed in de vingers krijgen. Het beste is om motorrijders wat extra ruimte te geven op de weg.

Ga verzekerd de weg op

Tijdens de winterperiode plaatsen veel mensen hun motor in de stalling waarbij de motorverzekering wordt geschorst of wordt beëindigd. Wilt u weer de weg op dan dient u natuurlijk wel te beschikken over een motorverzekering. Kiest u voor een nieuwe verzekering, klik dan hier om een motorverzekering te vergelijken en te kiezen voor de verzekering die het beste bij uw situatie past.

Rustig beginnen

Omdat de vaardigheden voor het berijden van een motor weggezakt zijn na de winter is het aan te raden om rustig te beginnen. Maak een proefrit om te kijken of de motor naar behoren rijdt en remt voordat u op pad gaat. Daarnaast is een proefrit natuurlijk tevens een unieke kans om weer vertrouwd te raken met het rijden op de motor.

Controleer de juiste bandenspanning

Motorrijders doen er goed aan om, voor ze op de motor stappen, de bandenspanning te controleren. Een goede bandenspanning zorgt voor een betere grip op de weg. Bij het remmen komt de motor sneller tot stilstand wat veel ongelukken kan voorkomen. Een bijkomend voordeel van de juiste bandenspanning is dat u niet onnodig veel brandstof verbruikt.

Draag beschermende kleding

Een van de meest belangrijkste redenen om op een motor te stappen is het gevoel van vrijheid ervaren. Maar deze vrijheid verhoogt ook de kans op meer lichamelijke schade dan automobilisten. Het is daarom zaak om over goede beschermende kledij te beschikken wanneer er gebruikt gemaakt wordt van de motor als vervoermiddel.

In de zomer als het erg heet is, is de verleiding om beschermende kleding thuis te laten zeer groot. Met deze tips houdt u het ook in de zomer koel op de motor:

  • Regelmatig drinken
    Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een camelbag zodat u niet om de zoveel kilometer hoeft te stoppen om wat te kunnen drinken. Voorkom uitdroging en drink tijdens het rijden kleine slokjes.
  • Draag warmteregulerende onderkleding

Veel motorkledingfabrikanten hebben een speciale zomerlijn die ook onderkleding aanbiedt. Dit is speciale kledij die vocht naar buiten transporteert en het lichaam droog houdt.

  • Draag een koelvest
    Een koelvest zorgt ervoor dat het lichaam niet oververhit raakt waardoor de motorrijder langer geconcentreerd blijft.
  • Voorkom het dragen van een rugzak
    Het beste is om geen rugzak te dragen. Dit zorgt namelijk voor een bezwete rug en een verhoogde lichaamstemperatuur.

Een goede helm is van levensbelang

Naast beschermende kleding is een goedzittende helm van groot belang. Een motorhelm moet niet te krap of te groot zijn. Dit kan ten koste gaan van uw concentratie tijdens het rijden wat uiteindelijk niet bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Daarnaast moet een helm niet te groot zijn zodat deze af kan glijden wanneer u onverhoopt betrokken raakt bij een verkeersongeluk. Controleer ook of er geen krasjes op het vizier zitten. Deze kunnen bij laaghangende zon het zicht behoorlijk belemmeren.

Motorrijden-in-de-winter

Motorrijden in de winter

Het jaar 2018 is voor motorrijdend Nederland een goed jaar geweest. Het zachte weer...

Lees meer

Mag u met de motor langs de file rijden?

Met de motor de afstand van uw huis naar het werk overbruggen geeft minder...

Lees meer

Een motor importeren. Waar let u op en wanneer verzekert u deze?

Een motor in het buitenland kopen en vervolgens naar Nederland importeren kan interessant zijn....

Lees meer

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

8.2

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 26 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 100% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 8.2 voor een motorverzekering.

Rating

leaseauto

Wat heeft de private leaseauto met de hypotheek te maken?

Bent u van plan privé een leaseauto aan te schaffen en in de komende...

Lees meer
woning-verduurzamen

Extra lenen voor duurzaamheid?

Heeft u al een spaarpotje voor het verduurzamen van uw woning? Waarschijnlijk niet..

Lees meer
woz-waarde

Wat is de nieuwe WOZ-waarde van uw woning?

In de afgelopen periode heeft elke eigenaar van een woning met of zonder hypotheek...

Lees meer

Bereken direct de premie van uw motorverzekering!