motor kopen

Waarop letten bij het kopen van een motor?

20 januari 2021

Falco Keiman
Laatst geupdatet: 22-02-2021

Stel, u wilt overgaan tot de aanschaf van een motor. Dan zijn er een aantal zaken waar u op zou moeten letten. Dit kunnen bepaalde technische puntjes zijn, maar ook zaken die zorgen dat u veilig en legaal de weg op kunt zoals een motorverzekering. Er zijn diverse factoren die bij een motor van cruciaal belang zijn. Hieronder vindt u een aantal tips waar u op zou moeten letten bij het kopen van een motor.

Tip 1: Goed werkende remmen en koppeling

Veiligheid staat uiteraard voorop en bij een motor spelen de remmen en de koppeling een grote rol in hoe veilig de motor is. Het is daarom handig om voordat u overgaat tot de aankoop van de motor de remmen en de koppeling goed te controleren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een proefrit. Probeer bij een proefrit over een aantal verschillende soorten wegen te rijden en let erop of de motor op iedere soort weg een goed werkende rem en koppeling heeft. Wanneer u uw twijfels heeft over of u het wel goed kunt controleren kan het slim zijn een specialist mee te nemen. Hij of zij kan u helpen bij het beoordelen van dit soort technische aspecten.

Tip 3: Kilometerstand en ketting

Een motor heeft net zoals een auto een bepaald aantal afgelegde kilometers. Zorg dat u de kilometerstand controleert en dat u niet een motor aanschaft die eigenlijk al veel te veel kilometers heeft. Vergelijk de kilometerstand dan ook absoluut niet met die van een auto. Daar waar een auto met 100.000 kilometer op de teller nog relatief nieuw is, is een motor met 100.000 kilometer eigenlijk al behoorlijk oud. Het advies is een motor te nemen die het liefst nog onder de 75.000 kilometer heeft afgelegd. Ook is het van cruciaal belang dat u de ketting van de motor goed controleert of laat controleren. Een motor die veel kilometers achter de rug heeft kan al een behoorlijk beschadigde ketting hebben. Kijk of laat deze dus ook goed nakijken.

Tip 4: Banden en vering

Banden zijn uiteraard belangrijk en het is zaak om te kijken of deze nog in goede staat zijn. Daarnaast is de vering van een motor ook erg belangrijk. Bekijk, voel en controleer de banden zorgvuldig en let er tijdens bijvoorbeeld de proefrit ook op of de motor een goede vering heeft. Deze zaken zijn belangrijke factoren, maar spelen ook een grote rol in hoe veilig de motor uiteindelijk is. Banden kunnen op zich nog relatief eenvoudig worden vervangen, maar bij een vering is dit over het algemeen al een lastiger verhaal. Wanneer de banden niet meer goed zijn, kunt u hiervoor ook in de prijs nog wat afdingen.

Tip 5: Motorverzekering

Als u uiteindelijk tevreden bent en de motor in goede staat is kunt u de aankoop realiseren. Vanaf het moment dat de aankoop is waargemaakt is het uw motor. Om ook daadwerkelijk de weg op te kunnen dient u de motor echter wel te verzekeren. Let er op dat u een goede en voordelige motorverzekering kiest. Het is namelijk belangrijk dat u gedekt bent tegen eventuele schade.

Bereken direct de premie van uw motorverzekering!

motor kopen

Waarop letten bij het kopen van een motor?

Stel, u wilt overgaan tot de aanschaf van een motor. Dan zijn er een...

Lees meer
verzekering wat regelen verhuizen

Een verhuizing: wat te regelen betreffende uw verzekeringen?

Als u gaat verhuizen staat er voor u een drukke periode, waarin veel geregeld...

Lees meer
Motorrijden-in-de-winter

Motorrijden in de winter

Het jaar 2018 is voor motorrijdend Nederland een goed jaar geweest. Het zachte weer...

Lees meer

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op