Mag je jouw auto uitlenen?

7 februari 2017

Bij het verzekeren van een auto moet je opgeven wie de regelmatige bestuurder is. Dat wil nog niet zeggen dat anderen niet in de auto mogen rijden. Het uitlenen van je auto neemt wel risico’s met zich mee en niet alleen voor je autoverzekering.

Een auto leen je niet zomaar even uit. Dat komt doordat een schade grote gevolgen kan hebben voor je portemonnee. Een schade aangericht door een ander kan je wel tienduizenden euro’s kosten. Besef je goed dat diegene die jouw auto leent de auto niet goed kent, dus is er een grotere kans op schade.

Hoe is je auto verzekerd?

Voordat je jouw auto uitleent moet je nadenken over de risico’s. Hierbij speelt een grote rol hoe de auto verzekerd is. De grootste risico’s loop je als je auto WA of WA beperkt casco verzekerd is. Als de lener een aanrijding veroorzaakt, krijg je bij deze verzekeringsvormen niet je eigen schade uitgekeerd. Deze moet je dus zelf bekostigen. Je kunt proberen om de schade te verhalen op diegene die jouw auto geleend heeft, maar hoe lastig zal het zijn om een schade van honderden of zelfs duizenden euro’s te verhalen? Overigens moet diegene dan de schade ook moedwillig hebben toegebracht wil je de schade kunnen verhalen. Dit zal dus in de praktijk lastig zijn.

Het kost je schadevrije jaren

De opgebouwde schadevrije jaren zijn aan de verzekerde auto gekoppeld. Als er met de auto schade wordt veroorzaakt, gaat dat ten koste van de opgebouwde jaren. Dit gaat ook op als iemand anders de bestuurder van de auto was tijdens het ongeval. Door de veroorzaakte schade tijdens het uitlenen kan de premie van jouw autoverzekering ook nog stijgen.

Op meerdere manieren kan een schade jou geld kosten

De schade aan jouw auto kan een probleem vormen. Ten eerste kost een met jouw auto veroorzaakte schuldschade jou schadevrije jaren. Over meerdere jaren gerekend kan dit ook een kostenpost zijn van vele honderden euro’s. Je krijgt eventueel ook nog te maken met een eigen risico. Dit is een deel van de schade die de verzekeraar niet uitkeert. Aanvullend kan er ook nog een aanvullend eigen risico verschuldigd zijn als de bestuurder van de auto onder de categorie jonge bestuurders valt.

Je auto toch maar niet uitlenen

De boormachine uitlenen aan de buurman loop je niet veel risico’s mee. Een auto uitlenen is een geheel ander verhaal. Naast de verzekeringskwesties moet je er ook nog rekening mee houden dat jij verantwoordelijk bent voor de gedragingen van de bestuurder van jouw auto. Je staat bijvoorbeeld voor de boetes, ook als je niet zelf de bestuurder was. Deze risico loop je ook wanneer je jouw auto gaat verhuren via verschillende verhuursites. Lees hier alles over de risico’s bij het verhuren van je auto.

Je kunt vooraf goede afspraken maken over het uitlenen, maar het is de vraag of dat wel zin heeft. Kun je afspreken dat de lener de reparatiekosten gaat vergoeden bij een ongeval? Zijn de afspraken ook werkelijk uitvoerbaar als de lasten in de duizenden euro’s lopen? Vaak niet!

Kortom, pas op met het uitlenen van je auto. Bij schade kan er een financieel probleem ontstaan.

hypotheekrente-historisch-laag

Hypotheekrente blijft duurzaam laag

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, waarschuwt dat de historisch lage hypotheekrente...

Lees meer
hypotheek-regelmatig-aandacht

Geef uw hypotheek regelmatig aandacht

Onderhoud plegen aan uw hypotheek. We vinden het niet zo vanzelfsprekend, maar het is...

Lees meer
auto-keyless-entry

Aangescherpte eisen voor auto met keyless entry

Een autoverzekering afsluiten voor uw auto met keyless entry kan vanaf 2020 problemen opleveren....

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Wij verzekeren alles op wielen.. En meer!

Contact