Ik heb negatieve schadevrije jaren – Wat nu?

17 augustus 2017

Negatieve schadevrije jaren maken de autoverzekering duur. Schadevrije jaren bepalen namelijk voor een groot deel de hoogte van de premie. Het maakt nogal een verschil of je bijvoorbeeld recht hebt op een korting van 75% of je krijgt juist een opslag van 25%.

Je bouwt negatieve schadevrije jaren op door het claimen van schades op de autoverzekering. Door één claim kun je al negatieve schadevrije jaren op jouw naam krijgen. Door het niet claimen bouw je juist (positieve) schadevrije jaren op. Wij leggen graag uit hoe het zit.

Wat zijn negatieve schadevrije jaren?

Over ieder verzekeringsjaar waarin je geen schades indient, bouw je één schadevrij jaar op. Deze jaren geven recht op een bepaald percentage aan korting op de autoverzekering. Na bijvoorbeeld 10 jaren schadevrij rijden heb je een hoge korting opgebouwd. Door een schadeclaim val je in één keer 5 schadevrije jaren terug. Hierdoor verlies je dus weer een deel van de opgebouwde korting. Een beginnende automobilist heeft nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Bij een schadeclaim worden er 5 schadevrije jaren afgetrokken van het totaal. Als er nog geen 5 jaren opgebouwd zijn, krijg je negatieve schadevrije jaren op naam.

Hoe kom je weer van negatieve schadevrije jaren af?

Je autoverzekering opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar bevrijdt jou niet van de opgebouwde negatieve schadevrije jaren. Jouw schadevrije jaren worden namelijk vastgelegd in een centrale database waarin verzekeraars de jaren registreren. Bij het beëindigen van een autoverzekering kan de volgende verzekeraar op basis van jouw naam en jouw geboortedatum de negatieve schadevrije jaren vinden. Je kunt er vanaf komen door weer schadevrije jaren op te bouwen. Helaas gaat het niet snel. Bij schade verlies je in één keer 5 jaren. Je moet dus 5 jaren weer schadevrij rijden om de effecten van één schade weer uit te wissen.

Kan ik mij nog verzekeren met negatieve schadevrije jaren?

Met negatieve jaren kun je niet bij alle verzekeraars terecht voor een autoverzekering. Welke wel en welke niet is niet in alle gevallen hetzelfde. Hierbij kunnen verschillende factoren een rol spelen. Voor het vergelijken van autoverzekeringen kun je in dit geval gebruik maken van Geennee.nl. Hier wordt bepaald of je nog terecht kunt bij een reguliere verzekeraar. Indien dat niet lukt, kun jij jouw auto verzekeren bij De Vereende. Deze verzekeraar is gespecialiseerd in moeilijk verzekerbare risico’s. Onder deze noemer kun je ook vallen als je negatieve schadevrije jaren opgebouwd hebt.

Je kunt ook gebruik maken van Geennee.nl als je om andere redenen moeilijk een autoverzekering kunt afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld zijn het hebben van een strafblad, bij beëindiging van een verzekering door wanbetaling en als je een rijontzegging hebt gehad.

Ook met negatieve schadevrije jaren kun je vaak besparen op de autoverzekering. Vergelijk je huidige premie met de premie die andere verzekeraars in rekening brengen.

Lees ook:

Al 15 jaar schadevrij gereden en nog maar 5 schadevrije jaren

Schadevrije jaren gebruiken voor een ander motorrijtuig

Waarom is een autoverzekering duurder voor jonge bestuurders?

Negatieve schadevrije jaren – Wat zijn de gevolgen?

 

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 219 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.5% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

auto-keyless-entry

Aangescherpte eisen voor auto met keyless entry

Een autoverzekering afsluiten voor uw auto met keyless entry kan vanaf 2020 problemen opleveren....

Lees meer
gevolgen-schadeformulier

Mogelijk dramatische gevolgen van invullen schadeformulier

Het Verbond van Verzekeraars (VvV) gaat in Europees verband aandacht vragen voor alarmerende risico’s...

Lees meer
camera-in-beeld

Camera in beeld

De politie vraagt particulieren die een camera bij hun woning hebben geïnstalleerd zich te...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!

Wij verzekeren alles op wielen.. En meer!

Contact