Freelancers corona en verzekering

Freelancers tijdens de coronacrisis: Kunt u financiële derving tegengaan met een verzekering?

1 april 2020

Falco Keiman
Laatst geupdatet: 26-11-2020

Freelancers werken op een zelfstandige wijze, op basis van een opdracht, voor een opdrachtgever. Doordat zij in principe voor zichzelf werken, genieten zij niet dezelfde bescherming als mensen die in loondienst zijn. Nu het coronavirus de wereld in haar ban heeft, nemen overheden en bedrijven drastische maatregelen. Overheden sluiten evenementen en zelfs hele werksectoren, zoals de horeca en sportscholen. Door dit soort maatregelen hebben bedrijven minder werk liggen. Wat resulteert in ontslag of werkvermindering van werknemers.

Freelancers zitten in een lastige situatie. Met het coronavirus dat door het land heen gaat, is de kans aanzienlijk dat zij op een gegeven moment ook ziek raken. Wanneer een freelancer ziek wordt en hierdoor niet meer kan werken, komen er geen inkomsten meer binnen. Freelancers werken namelijk veelal op basis van opdracht. Doorgaans is de overeenkomst zo gesloten dat er een uurloon wordt betaald per gewerkt uur of dat u betaald krijgen wanneer de opdracht is voltooid. Wanneer u als freelancer dan ziek wordt, kunt u geen uren werken of de opdracht voltooien. Dit heeft grote financiële gevolgen.

Kunt u zich als freelancer beschermen tegen financiële derving, als gevolg van ziekte? In dit artikel wordt uitgelegd wat u hiertegen kunt doen.

Uitzonderingen

Elke verzekeringen heeft zo zijn eigen uitzonderingen, zo ook de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze uitzonderingen kunnen verschillen per verzekeraar, maar zijn doorgaans zoiets als dit:

  • Geen uitkering bij arbeidsongeschiktheid doormiddel van alcohol of drugsgebruik;
  • Geen uitkering bij arbeidsongeschiktheid van minder dan 25%, ongeacht de oorzaak;
  • Geen uitkering bij arbeidsongeschiktheid doordat de arbeidsongeschiktheid voortvloeit uit eigen grove schuld of opzet.

Geen uitkering bij alcohol, drugs of grove schuld, ziet erop dat u zelf een risico heeft gelopen en heirdoor arbeidsongeschikt bent geworden. In zekere zin had u beter moeten weten.  Bij opzet is het duidelijk dat u er min of meer zelf voor gekozen hebt om uzelf de arbeidsongeschiktheid aan te doen.

Bij minder dan 25% arbeidsongeschiktheid wordt er verwacht dat u nog genoeg inkomen binnenkrijgt om rond te komen van uw salaris. U kunt namelijk voor minimaal 75% blijven werken.

Laat uw arbeidsgeschiktheidspercentage altijd in kaart brengen door een dokter. Vaak gaat dit via een bedrijfsarts. In sommige gevallen kan dit via uw opdrachtgever, maar veelal zal dit via een externe dokter of arts gaan.

Dringende vragen of hulp nodig?

In deze onzekere tijden is het logisch dat u als freelancer dringende vragen heeft met betrekking tot de coronacrisis. Heeft u vragen over verloren inkomen of omzet door de coronacrisis, dan kunt u met uw vragen terecht bij Diks verzekeringen. Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Lees ook:

Wat is het belang van een goede verzekering tijdens de coronacrisis

De coronacrisis en verzekeringen voor zzp’ers

De vereende verzekeringen

Diks en de Vereende helpen slachtoffer toeslagenaffaire

De toeslagenaffaire kent vele slachtoffers. Een van die slachtoffers is Jan van Dijk*. Door...

Lees meer
direct writer tussenpersoon

Het verschil tussen een direct writer en een tussenpersoon

Als u een verzekering afsluit, kunt u dit doen via een direct writer of...

Lees meer
wat is een bestelauto

Wat is een bestelauto?

Een bestelauto is een auto met laadruimte die voornamelijk is ingericht op het vervoer...

Lees meer

Een verzekering afsluiten bij Diks?

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op