Is een verzekering voor een brommobiel verplicht?

15 september 2016

Een brommobiel is een kruising tussen een bromfiets en een auto. Vanuit verzekeringsoogpunt valt het voertuig onder de noemer bromfiets. Is een verzekering voor de brommobiel verplicht en waar moet je op letten bij het verzekeren?

De brommobiel is bij veel mensen bekend als een 45 kilometer auto. Je hoeft er geen autorijbewijs voor te hebben en vergeleken met een auto is de aankoop een kleinere investering. Dit verklaart ook de populariteit van dit motorrijtuig.

Wat is een brommobiel?

Deze vierwielige bromfiets heeft een gewicht van maximaal 350 kg en het motorvermogen mag niet groter zijn dan 4 kW. Vanaf 16 jaar mag je het voertuig besturen, maar je moet er wel een bromfietsrijbewijs voor hebben. Het voertuig moet voorzien worden van een kenteken.

Moet de brommobiel verplicht verzekerd worden?

Het is een motorrijtuig waar een verzekeringsplicht voor geldt. Je moet minimaal zorgen voor een WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekering. De hoogte van de premie is afhankelijk van de gekozen dekking en bijvoorbeeld je leeftijd en het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Je kunt kiezen tussen vier verzekeringsopties, namelijk:

  • WA verzekering
  • WA + dekking tegen diefstal
  • WA + diefstal en brand
  • WA + diefstal, brand en aanrijding (vergelijkbaar met de WA casco voor autoverzekeringen)

Speciaal bromfietsrijbewijs voor een brommobiel

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat je eenvoudig kunt overstappen van een bromfiets naar een brommobiel. Het rijbewijs heb je immers al. Helaas werkt het niet zo. Voor het mogen besturen van een brommobiel is het noodzakelijk om er eerst een praktijkexamen voor af te leggen. Daarna krijg je op jouw AM-rijbewijs de code AM4. Daarna ben je pas bevoegd om het motorrijtuig te besturen. Heb je al een autorijbewijs of een motorrijbewijs? Dan heb je geen apart bromfietsrijbewijs nodig. Het bromfietsrijbewijs wordt op het rijbewijs bijgeschreven.

Waar mag je rijden met de brommobiel?

Je mag met het motorrijtuig niet op wegen komen die niet geschikt zijn voor langzaam verkeer. Op autowegen en autosnelwegen rijden is dus niet toegestaan. De auto is door de omvang niet welkom op het fietspad. Je moet dus op de rijbaan blijven.

Op wie rust de verzekeringsplicht?

De eigenaar van het voertuig is verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten. Ook als anderen in het voertuig rijden, blijft de door de eigenaar afgesloten verzekering dekking bieden. Naast de eerst besproken verzekeringsmogelijkheden, kun je nuttige  aanvullende verzekeringen afsluiten, zoals de schadeverzekering voor inzittenden en de rechtsbijstandsverzekering.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.8

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 37 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 94% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.8 voor een brommobieverzekering.

Rating

Motorrijden-in-de-winter

Motorrijden in de winter

Het jaar 2018 is voor motorrijdend Nederland een goed jaar geweest. Het zachte weer...

Lees meer
Inbraken in donkere dagen

Kans op inbraak groter in donkere dagen?

Nu de avonden weer lang en donker zijn, kunt u hierdoor een onprettig gevoel...

Lees meer
Taxi-onverzekerd-op-weg

Taxi en koerier onverzekerd op weg

Taxichauffeurs en koeriers rijden noodgedwongen onverzekerd rond, omdat ze geen dekking kunnen krijgen bij...

Lees meer

Bereken direct de premie van uw brommobiel!