Is de dagwaarde is vaak bepalend voor de autoverzekering?

13 april 2017

Voor de autoverzekering spelen verschillende waardes een rol van betekenis, maar de dagwaarde is bij schade vaak maatgevend.

Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt er vaak uitgegaan van de zogenaamde cataloguswaarde. Dit is de waarde van de auto op het moment dat hij uit de fabriek komt. Dit is dus de nieuwwaarde van de auto. De cataloguswaarde is bepalend voor de hoogte van de premie voor de all risks autoverzekering. Toch is dit meestal niet de bepalende waarde bij een schade.

Dagwaarde is bij schade van belang

Bij schade is het afhankelijk van de gekozen dekking in de autoverzekering of er een uitkering volgt. De WA autoverzekering keert alleen schade door jouw aansprakelijkheid uit. De WA + beperkt casco en de all risks autoverzekering bieden ook dekking tegen bepaalde schades aan de eigen auto. Er wordt echter niet meer uitgekeerd dan de dagwaarde van de auto. Dit is de waarde van de auto waar het voertuig voor verkocht kon worden vlak vóór de schade ontstond. Als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto, wordt er gesproken over een total loss.

Soms wordt er meer uitgekeerd dan de dagwaarde

In sommige gevallen wordt er niet uitgegaan van de dagwaarde, maar van de nieuwwaarde. Dat is het geval bij autoverzekeringen met de nieuwwaarderegeling. Bij schade wordt er bij deze verzekeringen uitgegaan van de nieuwwaarde in plaats van de dagwaarde. De nieuwwaarderegeling geldt voor een periode van één jaar tot zelfs drie jaar. Bij een ongeval kan dit een groot verschil maken.

Bijvoorbeeld:

Je koopt een nieuwe auto met een cataloguswaarde van €25.000. Je kiest een all risks autoverzekering met een nieuwwaarderegeling gedurende een periode van drie jaren. In het eerste jaar raak je betrokken bij een zwaar ongeval. De auto is technisch gezien onherstelbaar en wordt total loss verklaard.

De dagwaarde van je auto vóór het ongeval was €21.000. Normaal gesproken zou je dit bedrag uitgekeerd krijgen. Door je verzekering met de nieuwwaarderegeling krijg je een bedrag uitgekeerd van €25.000. Met de uitkering kun je dus weer een nieuwe auto kopen.

Wat houdt de aanschafwaarderegeling in?

Na het kopen van een tweedehands auto kun je baat hebben bij de aanschafwaarderegeling. Bij een total loss of bij diefstal van de auto wordt er bijvoorbeeld in de eerste drie jaren (of korter) bij schade uitgegaan van de aanschafwaarde van de auto. Over het algemeen ligt dit hoger dan de dagwaarde van de auto.

Bij het vergelijken van autoverzekeringen kun je de aanschafwaarderegeling of de nieuwwaarderegeling meenemen in de overweging. Bij schade kan het namelijk een groot verschil maken.

Lees meer:

Dagwaarde. Hoe werkt dit bij autoverzekeringen?

Hoe achterhaal ik de oorspronkelijke cataloguswaarde van mijn camper?

Nieuwe auto verzekeren – Waar moet je op letten?

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.6

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 22 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 81.8% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.6 voor een bestelautoverzekering.

Rating

Een bedrijfsautoverzekering die bij u past; verzekert u uw auto op het bedrijfsmatig of privé?

Verzekeraars maken een duidelijk onderscheid tussen een bedrijfsautoverzekering en een privé verzekering. Zakelijk worden...

Lees meer

Bestelautoverzekering. Hoe bepaalt u het verzekerd bedrag?

Bij het afsluiten van  een bestelautoverzekering  gaat de verzekeraar uit van de nieuwwaarde van...

Lees meer

Hoe kunt u een bestelautoverzekering opzeggen?

Een bestelautoverzekering sluit u af voor een periode van één jaar. Na het jaar...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Wij verzekeren alles op wielen.. En meer!

Contact