caravan kopen Duitsland

Hoe kan ik een caravan importeren uit Duitsland?

9 februari 2020

Marc Diks
Door: Marc Diks
Laatst geupdatet: 22-02-2021

Als u van plan bent om een nieuwe caravan te kopen kan het de moeite waard zijn om in Duitsland te gaan kijken. Het aanbod bij onze oosterburen is vaak net wat groter waardoor u een goede kans heeft om tegen een koopje aan te lopen. Gemiddeld zijn de caravans in Duitsland zo’n 10% goedkoper. Dit komt mede door het grote aanbod en omdat er in Duitsland geen BPM  is en bovendien de BTW een paar procenten lager is. Hierdoor kan de prijs van een zelfde type caravan in Duitsland veel goedkoper zijn. In dit artikel gaan we in op de voor-en nadelen van het importeren van een caravan uit Duitsland.

Caravanverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Op welke Duitse websites worden caravans te koop aangeboden?

Als u overweegt om in Duitsland een caravan te kopen is het verstandig u eerst online te oriënteren. Er zijn natuurlijk talloze websites die caravans aanbieden. Zo is er bijvoorbeeld www.webmobil24.com of www.mobile.de die u kunnen helpen in uw zoektocht.

Caravan importeren uit Duitsland

Bij het importen van een caravan uit Duitsland zijn er een aantal dingen waar u op moet letten.  Om van Duitsland naar Nederland te rijden moet u er rekening mee houden dat uw caravan verzekerd is. Voor het rijden vanuit het buitenland naar Nederland, geeft de RDW geen kenteken af.  Het kan zijn dat een dealer u een kurzzeitkennzeichen (5 daags kenteken) aanbied. Maar let op, deze is alleen geldig binnen Duitsland. De oplossing is het aanvragen van een export kenteken. Dit is een witte kentekenplaat met een rood vlakje. Deze is te verkrijgen bij het strassenverkehrsamt in Duitsland.

Daarnaast dient u een afspraak te maken bij het RDW om een Nederlands kenteken aan te vragen. Daarvoor moet de caravan worden gekeurd bij de Rijksdienst voor het wegverkeer ( RDW). Als u een afspraak maakt, kunt u meteen een eendagskenteken aanvragen. Hiermee kunt u naar een RDW keuringsstation rijden om de caravan te laten keuren. Dit eendagskenteken is alleen geldig op de dag van de keuring.  Als het voertuig nog een geldige buitenlandse APK heeft, dan kunt u verzoeken of deze overgenomen kan worden. U moet dan het originele buitenlandse APK-rapport overhandigen.

Neem daarbij ook altijd contact op met uw verzekeraar om te checken of uw caravanverzekering op orde  is, voordat u uw caravan de weg op gaat.

Caravanverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Voordelen importen vanuit Duitsland

Wat zijn nu de voordelen om een caravan in Duitsland te kopen? Ten eerste is er meer aanbod van caravans dan in Nederland, voor zowel nieuw als tweedehands. U heeft dus simpelweg meer keuze. Daarnaast kunt u vaak toch wel besparen op de koop van uw caravan. Door het grote aanbod betaalt u in de regel toch wel zo’n 10% minder voor uw caravan dan in Nederland. Daarnaast betaalt u in Duitsland geen BPM en een lager BTW-tarief, wat de prijs ook voordelig beïnvloed.

Nadelen importeren caravan

Het nadeel van het importeren van een caravan is dat er wat meer voorbereidingstijd in gaat zitten. Het uitzoek-en regelwerk is even een klusje. Maar als u hier de tijd voor heeft en dit geen probleem vindt, hoeft dit uiteraard geen nadeel te zijn. Mocht er echter iets met uw caravan aan de hand zijn, dan zit u vaak niet naast de deur. Als u terug moet naar de dealer in Duitsland, dan is dit natuurlijk wel vervelend als u niet in de buurt woont. Bovendien zullen Nederlandse caravandealers niet staan te springen om u als eerste te helpen, als u de caravan  niet bij hen heeft gekocht.

Laatste nieuws omtrent caravans

caravan kopen marktplaats

6 Tips bij het kopen van een caravan via Marktplaats

Als u een caravan wilt kopen via Marktplaats moet u met een aantal zaken...

Lees meer
verzekerd tegen hagelbui

Een extreme hagelbui: bent u verzekerd?

Helaas komen extreme hagelbuien ook in Nederland voor. Omdat de schade vaak groot is,...

Lees meer
caravan-camper-winterklaar-maken

16 tips voor het winterklaar maken van uw caravan of camper

Nu de zomer zijn einde nadert en de herfst bij tijd en wijlen alweer...

Lees meer

Bereken de premie voor een caravanverzekering

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op