keert brommerverzekering schade uit

Iemand anders rijdt op mijn brommer. Is hij wel verzekerd?

1 mei 2018

De brommerverzekering vergoedt schades veroorzaakt met de verzekerde brommer. Afhankelijk van de gekozen dekking biedt de verzekeraar ook dekking tegen schade aan de brommer zelf, maar hoe zit het bij het uitlenen? Is dat wel toegestaan en ontstaan er mogelijk problemen door het uitlenen? Ben ik wel verzekerd op een andermans scooter?

De brommerverzekering is gekoppeld aan het voertuig en niet aan diegene die de verzekering heeft afgesloten. U mag dus iemand anders op de brommer laten rijden, maar wel op voorwaarde dat de bestuurder bevoegd is om te rijden. Hij of zij moet dus wel een rijbewijs of een brommercertificaat hebben. De vraag is of het ook verstandig is.

Wat zijn de risico’s van het uitlenen?

De lener is niet gewend aan de brommer en heeft hierdoor een grotere kans op schade. Gezien vanuit de brommerverzekering zijn er ook een aantal belangrijke redenen om de brommer niet uit te lenen. Laat u iemand erop rijden die jonger is? Dan loopt u kans op een hoger eigen risico bij een schade. Stel u bent zelf 24 jaar en u leent de brommer uit aan een vriend van 23 jaar. Bij sommige verzekeraars heeft dit grote gevolgen voor de hoogte van het eigen risico. Deze wordt bijvoorbeeld verhoogd met €500. Ook speelt er nog een andere kwestie. Bij schade veroorzaakt door de lener, gaat de claim ten koste van uw schadevrije jaren. Hierdoor gaat u mogelijk meer betalen voor de brommerverzekering.

Mogelijk biedt de verzekeraar geen dekking bij jongere bestuurders

Voor jongere bestuurders kan de verzekeraar een hoger eigen risico in rekening brengen, maar de gevolgen kunnen ook nog groter zijn. De verzekeraar kan schades veroorzaakt door bestuurders jonger dan 25 jaar uitsluiten. De gevolgen van schade door een jonge bestuurder zijn in dat geval niet te overzien. De verzekeraar keert niet uit of verhaalt de schade die ze hebben uitgekeerd aan de tegenpartij. Stel, door het ongeval is er blijvend lichamelijk letsel veroorzaakt aan een voetganger. De claims die hieruit voortvloeien zijn onbetaalbaar. Wees dus erg voorzichtig met het uitlenen aan een jonger iemand.

Wat als de lener de brommer beschadigt?

Door een ongeval kan uw brommer zwaar beschadigd raken. Als u niet voor schade aan uw eigen voertuig verzekerd bent, ontstaat er een probleem. Wie betaalt de schade aan uw brommer? Heeft de lener het geld om u financieel te compenseren? Is de lener ook bereid om de schade terug te betalen? Het is dus nog maar de vraag of u de schade betaald krijgt door diegene waar u het voertuig aan heeft uitgeleend.

Een fiets kunt u uitlenen, maar doe dat niet met een brommer. In de meeste gevallen biedt de brommerverzekering dekking, maar de risico’s zijn te groot.

Lees ook:

Klanten over een brommerverzekering

logo klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8
Gemiddelde score
Gebasseerd op 274 reviews
Niels
Snel en vriendelijk geholpen met mijn 3e bromfietsverzekering bij Diks. Aanrader!
G
Goed en snel geholpen door een medewerker bij het invullen van een aanvraag voor een verzekering.
Remco Arkeveld
Veel rompslomp

Vergelijk online de premie voor een brommerverzekering

  • Weet ik niet

Wij verzekeren alles op wielen.. En meer!

Contact