Verschil scooter, bromfiets, snorfiets

Scooter, bromfiets, snorfiets: wat is het verschil?

17 september 2019

Falco Keiman
Laatst geupdatet: 22-02-2021

Scooter kenmerken

Een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. Scooter is een verzamelnaam voor alle tweewielers die aan deze omschrijving voldoen, zoals bromfietsen en snorfietsen. Een bromfiets of snorfiets is dus hetzelfde als een scooter. Ook de motorfiets of motor valt onder de categorie scooters. Deze drie tweewielers worden daarom ook wel motor-, brom- of snorscooter genoemd.

Verzekering voor uw motorvoertuig afsluiten? Bereken uw premie!

Alle drie varianten van scooters hebben verschillende eigenschappen. Voor de motor of motorfiets hebt u een speciaal motorrijbewijs (A) nodig en moet u minimaal 18 jaar oud zijn. Wie een autorijbewijs heeft, mag hiermee geen motor rijden. Motoren mogen net zo hard rijden als auto’s, naar gelang de maximum snelheid die op de weg geldt. De bestuurder van een motor is gewoonlijk gekleed in een speciaal motorpak. Het dragen van een helm is bij een motor verplicht.

Het verschil tussen een motorfiets en een bromfiets of snorfiets is voor de meeste mensen wel duidelijk. Het verschil tussen een snorfiets en een bromfiets is vaak minder bekend.

Snorfiets kenmerken

Een snorfiets is een soort bromfiets. Op een bromfiets mag u maximaal 45 kilometer per uur rijden, maar met een snorfiets mag u niet harder dan 25 kilometer per uur. In feite is een snorfiets een lichtere versie van een bromfiets. Zowel de snorfiets als de bromfiets vallen onder de categorie scooters. De regels voor een rijbewijs van een snorfiets zijn dezelfde als die voor een bromfiets, maar het dragen van een helm is bij een snorfiets niet verplicht. Voor een snorfiets hebt u een blauwe kentekenplaat met wit opschrift nodig. U moet net zoals bij een bromfiets minimaal 16 jaar oud zijn om een snorfiets te mogen besturen.

Het verschil tussen scooter, brommer en snorfiets

Aangezien een scooter zowel een bromfiets als een snorfiets kan zijn, zijn alleen de verschillen tussen bromfiets en snorfiets van belang. Er zijn drie duidelijke verschillen:

  • Met een bromfiets mag u harder (45 km per uur) rijden dan met een snorfiets (25 km per uur).
  • Bij een bromfiets is het dragen van een helm verplicht. Bij een snorfiets is dit niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden.
  • Ook de kentekenplaat van een snorfiets en een bromfiets verschillen: de bromfiets heeft een gele kentekenplaat met zwarte letters en cijfers, de snorfiets een blauwe kentekenplaat met witte letters en cijfers.
Hoe kom ik aan een scooterverzekering

Schadevrije jaren brommer moeten in Roy data worden opgenomen

In de uitzending van RADAR van maandag 5 oktober 2020 werd aandacht besteed aan het bijhouden...

Lees meer
Verschil scooter, bromfiets, snorfiets

Scooter, bromfiets, snorfiets: wat is het verschil?

Scooter kenmerken Een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. Scooter...

Lees meer

Is een verzekering voor een brommobiel verplicht?

Een brommobiel is een kruising tussen een bromfiets en een auto. Vanuit verzekeringsoogpunt valt...

Lees meer

Bereken de premie voor een scooterverzekering!

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op