Boete bij verzekeringsfraude

1 september 2016

Verzekeraars investeren veel tijd in het herkennen en ontdekken van verzekeringsfraude. Hier zijn dus hoge kosten mee gemoeid. Om fraude verder te ontmoedigen is er nu een standaard boete ingesteld. Ook wordt er nu eerder aangifte bij de politie gedaan. Wanneer is er sprake van verzekeringsfraude?

Volgens het Verbond van Verzekeraars is er in 2015 in meer dan 8.000 claims fraude vastgesteld. Dit was een stijging van 7% ten opzichte van het jaar 2014. In 2015 ging het om €79 miljoen aan verzekeringsfraude. De stijging kan veroorzaakt zijn door meer fraude met schades, maar het is in ieder geval ook deels toe te schrijven aan de steeds verder verbeterde technieken om fraude op te sporen. Wie nu door de verzekeraar wordt betrapt op fraude krijgt een boete van €532, maar daar blijft het niet bij.

Wanneer is er sprake van verzekeringsfraude?

Het gaat hierbij om het opzettelijk benadelen van de verzekeraar met als bedoeling zelfverrijking. De schademelding kan nep zijn, maar er zijn meer handelingen die als fraude worden gezien. Hierbij kun je denken aan het bij een inbraak opgeven van extra spullen die niet echt gestolen zijn. Ook bij een autoherstel oude deukjes claimen kan worden gezien als fraude. De verzekeraar moet uiteraard wel aantonen dat het echt gaat om fraude en niet om een foutje.

Wat zijn de gevolgen van fraude?

Als fraude aangetoond is, kunnen de financiële gevolgen voor de onterechte claim groot zijn. Naast de boete wordt er aangifte gedaan bij de politie en kunnen verzekeraars de gemaakte kosten om de fraude te onderzoeken verhalen. Het gaat hierbij om de onderzoekskosten. De totale kosten kunnen hierdoor in de duizenden euro’s lopen.

Er kan ook sprake zijn van een vergissing

Bij een schade hoef je nu niet voorzichtig te zijn om te voorkomen dat je verzekeringsfraude pleegt. Er is namelijk een duidelijk verschil tussen een vergissing en een poging tot fraude. Een diefstal van je auto in scene zetten om een schade-uitkering op te strijken valt onder de noemer fraude. Een iets te ruime vordering indienen omdat je bij een schade ook per ongeluk andere deukjes laat herstellen is geen fraude. Hierbij kan er sprake zijn van een vergissing. Bij het ontdekken van een vergissing zal de verzekeraar contact opnemen met de claim van de schade om de fout te corrigeren.

Je moet niet bang zijn om te claimen op je verzekering. Er is namelijk niet snel sprake van verzekeringsfraude. Zolang je van goede wil bent, zal je niet snel beticht worden van fraude.

Lees ook:

Premiegevolgen van een claim op de autoverzekering?

Negatieve schadevrije jaren op je naam? Wat nu?

Focwa niet eens met geschetst beeld schadeherstellers

Premiegevolgen van een claim op de autoverzekering?

Autoschade claimen of zelf betalen?

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!