betekenis waarschuwingslampjes

Wat betekenen de waarschuwingslampjes in uw auto?

Waarschuwingslampjes

6 maart 2019

Annelot Baardemans
Laatst geupdatet: 26-08-2021

Het kan voor veel stress zorgen wanneer er een waarschuwingslampje op het dashboard van uw auto gaat branden en u de betekenis van het lampje niet weet. Veel mensen gaan de betekenis van het lampje pas opzoeken wanneer zo’n lampje gaat branden. Weet u wat deze lampjes betekenen?

Goedkope autoverzekering?

Auto’s worden steeds moderner en ingenieuzer. Naarmate de technologie verder wordt ontwikkeld en auto’s meer functies krijgen, wordt de kans ook groter dat er iets mis gaat. Een goede autoverzekering is onmisbaar. Ook is het belangrijk om de betekenis van de waarschuwingssymbolen te kennen en te weten wat u moet doen wanneer ze gaan branden.

Verschillende kleuren lampjes

De waarschuwingslampjes in uw auto zijn verschillend van kleur. De kleuren hebben allemaal een andere betekenis. Op deze manier wordt aangegeven wat er fout of kapot is.

Heel handig om te weten is dat rode waarschuwingssymbolen betekenen dat u direct actie moet ondernemen. Gaat er een wit lampje branden dan is dit een aanwijzing of aanbeveling. Wanneer er een waarschuwingslampje brandt, wil dit niet altijd zeggen dat er iets moet gebeuren. Een groen lampje geeft namelijk aan dat dit systeem naar behoren werkt. Een geel/oranje lampje geeft aan dat u de auto spoedig moet laten nakijken, maar duidt niet op acuut gevaar. Een blauw lampje op uw dashboard betekent dat het groot licht van de auto aanstaat.

Bij het starten van de auto branden vaak de lampjes ter controle. Het is belangrijk dat u actie onderneemt wanneer u ziet dat bepaalde lampjes niet meer werken. Deze lampjes moet u zo snel mogelijk laten repareren. Als er echt iets aan de hand is, is het noodzakelijk dat dit duidelijk kan worden gemaakt door middel van de lampjes.

Zeker wanneer u een tweedehands auto koopt, moet u erop letten dat alle lampjes nog werken. Het kan namelijk zijn dat verkopers een lampje ontkoppelen dat blijft branden.