Bedrijfsauto prive rijden

Mag ik privé rijden met een bedrijfsauto?

22 januari 2020

Falco Keiman
Laatst geupdatet: 23-02-2021

Wist u dat er in Nederland ongeveer zo’n 850.000 bedrijfsauto’s rijden? Rijdt u ook een auto van de zaak? Dan is het gebruik hiervan op te splitsen in zakelijk- en privégedeelte. Wanneer u een bedrijfsauto ook privé rijdt, heeft dit gevolgen voor de belasting die u moet betalen. Als u de auto alleen zakelijk rijdt dan heeft u jaarlijks 500 kilometer die u privé mag rijden. De belastingdienst ziet dit rijden als een vorm van inkomen. Hoe dit zit en nadere uitleg over dit onderwerp leest u in dit artikel.

Bedrijfsautoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Privé rijden met een bedrijfsauto

Hierboven is al kort uitgelegd hoe het zit met het privé rijden van een bedrijfsauto. Hier wordt er wat verder op ingegaan. Als u een bedrijfsauto heeft waar u alleen zakelijk mee rijdt, dan heeft u 500 kilometer per jaar die u toch privé mag rijden. Dan kunt u toch even snel naar de supermarkt. Wel is het belangrijk om alle kilometers die u dan privé rijdt te bewaren in uw administratie. Deze kilometers moet u namelijk bij de belastingdienst opgeven. Gaat u over de 500 kilometer heen? Dan riskeert u een boete als u het niet meldt bij de Belastingdienst.

U kunt ook een bedrijfsauto leasen met bijtelling. Dit houdt in dat u de auto zowel zakelijk als privé mag rijden. Bijtelling is een percentage van de catalogusprijs (verkoopprijs). Het percentage is van veel dingen afhankelijk. Zoals:

  • De dag van ingebruikname;
  • Hoe oud de auto is;
  • Hoe zuinig de auto is;
  • En wanneer het kenteken is afgegeven.

De kosten van het rijden van een bedrijfsauto

Rijdt u de auto puur zakelijk en maakt u geen privé kilometers? Dan wordt dat door de Belastingdienst niet gezien als loon. U hoeft niets te betalen of aan te geven bij de Belastingdienst als extra loon. Rijdt u de auto ook privé en blijft u onder de 500 kilometer per jaar? Dan hoeft u ook niks aan te geven. Wel is het van groot belang de kilometers die u privé rijdt goed en nauwkeurig bij te houden. Komt u boven de 500 kilometer? Dan riskeert u een boete of u moet toch de bijtelling betalen over de auto.

De kosten van het rijden van een bedrijfsauto die u ook privé gebruikt, zijn afhankelijk van het percentage aan bijtelling dat u moet betalen. Deze percentages verschillen enorm. Er zijn in 2019 twee verschillende percentages. 4% en 22%. De 4% bijtelling is voor voertuigen die geen CO2-uitstoot hebben (elektrisch of op waterstof). Auto’s die niet op waterstof rijden en een catalogusprijs hebben van meer dan €50.000 vallen onder het andere bijtellingspercentage. Het 22% bijtellingspercentage geldt op alle voertuigen die een CO2-uitstoot hebben van meer dan 0.

Privé rijden met een bedrijfsauto, boete

Wilt u geen boete riskeren? Dan moet u een goede kilometeradministratie voeren en onder de 500 kilometer per jaar blijven. Dit geldt voor het privégebruik van de auto. De belastingdienst heeft in een jaar voor 5,7 miljoen euro aan naheffingen gestuurd aan gebruikers van een bedrijfsauto waarvan de gebruiker verklaard heeft minder dan 500 kilometer te hebben gereden, maar dit in werkelijkheid meer was.

Een rekenvoorbeeld uit 2010 dat aangeeft wat voor naheffing de belastingdienst kan opleggen:

Een werknemer verdient €3.000 per maand en heeft een auto met de catalogusprijs van €30.000. Werknemer heeft meer dan 500 kilometer privé gereden maar dit niet opgegeven.

Bijtelling: € 30.000 x 25% =                 € 7.500,-

€7.500,- x belastingtarief 42% =       € 3.150.

Eventuele boete van 100% =            € 3.150,-

Totale aanslag:                                   € 6.300,-

Meer informatie over een verzekering? Bekijk de mogelijkheden bij Diks!

Wilt u een bedrijfsautoverzekering afsluiten? Dan bent u bij Diks verzekeringen aan het juiste adres. Bij Diks verzekeringen krijgt u altijd de meest complete verzekering voor de juiste prijs. Heeft u vragen over het afsluiten van een verzekering? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Lees ook: