BPM

Wat is BPM en wanneer dient u het te betalen?

2 augustus 2012

BPM is de belasting voor personenauto’s en motorrijwielen. Dit dient voor elke personenauto, bestelauto en motor betaald te worden, die in Nederland geregistreerd worden. Maar ook wanneer deze voertuigen niet in Nederland geregistreerd zijn en een Nederlands ingezetene ermee in Nederland op de weg rijdt, dient deze BPM te betalen. Als ondernemer bent u voor de omzetbelasting, bij het kopen van een bestelauto geen BPM verschuldigd.

Wie dient BPM te betalen

De persoon op wiens naam het voertuig staat, dient BPM te betalen.

Wanneer dient u BPM te betalen

Een auto of motor wordt pas geregistreerd (op kenteken gezet) als aangifte BPM is gedaan en de BPM is betaald. Pas daarna mag u met het voertuig de openbare weg op. Bij een bestelauto dient u, als u geen ondernemer bent of niet voldoet aan de ondernemersregeling, de BPM binnen een maand na registratie aan te geven en te betalen. U mag er in die maand wel de openbare weg mee op.

In onderstaande gevallen dient BPM te worden betaald:

 • Als u een personenauto, bestelauto of motor wilt registreren bij de RDW. Voor een bestelauto betaalt u BPM als deze op of na 1 juli 2005 voor het eerst in gebruik is genomen en u geen ondernemer bent of niet voldoet aan de ondernemersregeling.
 • U rijdt op de openbare weg met een bestelauto die tot personenauto is omgebouwd. Het gaat hier om een bestelauto waarover nog geen BPM is betaald of waarvoor u nog geen BPM hebt teruggekregen.
 • U haalt een personenauto, bestelauto of een motor uit het buitenland en wilt deze bij de RDW registreren.
 • U bouwt een bestelauto die vóór 1 juli 2005 in gebruik is genomen, om tot personenauto.
 • U voldoet niet meer aan de voorwaarden van de ondernemersregeling, de gehandicaptenregeling of de regeling taxivervoer of openbaar vervoer.
 • U woont in Nederland en rijdt hier met een personenauto, bestelauto of motor met een buitenlands kenteken.
 • U woont in Nederland en wilt hier langer dan 14 dagen in een personenauto, motor of bestelauto rijden met een buitenlands kenteken die u in het buitenland hebt geleend, gehuurd of geleased.
 • U past de motor van een personenauto binnen drie jaar na registratie zodanig aan dat de CO2-uitstoot hoger is dan de CO2-uitstoot waarover belasting is betaald.

Wanneer dient u geen BPM te betalen

Voor een personenauto, bestelauto of kampeerauto met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer hoeft geen BPM te worden betaald.

U betaalt ook geen BPM voor een personenauto die op of na 1 januari 2009 voor het eerst in gebruik is genomen en uitgerust is met:

 • Een benzinemotor met een CO2-uitstoot van maximaal 110 gram per kilometer.
 • Een dieselmotor met een CO2-uitstoot van maximaal 95 gram per kilometer.

Hoe betaalt u BPM

Bij een nieuwe auto of motor is het uiteindelijk de importeur die de BPM naar de Belastingdienst overmaakt. De dealer zet het bedrag op de rekening bij de klant, en sluist dat door naar de importeur.

In andere gevallen gebruikt u het formulier ‘Aangifte BPM’. Dat stuurt u ingevuld op naar een van de zestien BPM-aangiftepunten van de Belastingdienst. Na controle ontvangt u dan een betaalbericht met bedrag, kenmerk en rekeningnummer. Daarmee kunt u via uw bank betalen.

Wat zijn de BPM-tarieven

Klik hier voor een overzicht van de BPM-tarieven.

Waarover wordt de BPM berekend

 • Bij een personenauto: de netto-catalogusprijs en de CO2-uitstoot.
 • Bij een bestelauto en een motor: alleen over de netto-catalogusprijs.

Teruggaaf van BPM

U kunt BPM terugvragen als u:

 • Een personenauto gebruikt voor taxivervoer of openbaar vervoer.
 • Een bestelauto gebruikt voor het vervoer van een gehandicapte en diens rolstoel of een ander hulpmiddel.

Ondernemersregeling

Ondernemers betalen bij de aankoop van een bestelauto geen BPM. Deze vrijstelling wordt automatisch verleend als u ondernemer bent voor de omzetbelasting. Het BPM-bedrag telt echter wel mee voor de fiscale bijtelling. Voldoet u niet aan de ondernemersregeling, dan dient u de BPM binnen een maand na registratie aangeven en betalen. U mag er in die maand wel de openbare weg mee op.

Uw auto verzekeren kunt u online bij Diks regelen! Liever persoonlijk contact? Onze klantenservice is u graag van dienst om zo snel mogelijk een antwoord te vinden op uw vraag. Bel naar 088-6883700 voor hulp wanneer het u uitkomt.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 219 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.5% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

gevolgen-schadeformulier

Mogelijk dramatische gevolgen van invullen schadeformulier

Het Verbond van Verzekeraars (VvV) gaat in Europees verband aandacht vragen voor alarmerende risico’s...

Lees meer
Checklist auto kopen

Checklist voor de aanschaf van een nieuwe auto

Van auto veranderen doet u gemiddeld maar eens in de 5 tot 7 jaar....

Lees meer
strengere-controle-taxi

Strengere controle taxiverzekeringen

Vanaf 1 oktober 2019 worden alle taxi’s 100% door de RDW gecontroleerd op het...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Wij verzekeren alles op wielen.. En meer!

Contact