Auto verkocht … wat moet ik met de verzekering?

12 december 2016

Op het moment dat u een auto op naam krijgt, rust er op u ook een verzekeringsplicht. Zodra de auto verkocht is, kunt u de verzekering beëindigen. Hoe doet u dat en wat gebeurt er met de autoverzekering?

Als eigenaar van een auto bent u verplicht om de auto minimaal tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. Ook als de auto niet op de openbare weg komt, heeft u nog steeds een verzekeringsplicht. De controle hierop is eenvoudig. Verzekeraars leveren gegevens aan over welke kentekens ze verzekerd hebben. Dit bestand kan vergeleken worden met het bestand waarin staat wie welk kenteken op naam heeft. Komt een kenteken niet in beide bestanden voor? Dan klopt er iets niet. Is uw auto verkocht? Dan wordt de koppeling van uw naam aan het kenteken verbroken. Per de verkoopdatum kunt u de verzekering beëindigen of opschorten.

Wat gebeurt er als uw auto verkocht is?

Nadat uw auto verkocht is, krijgt u een vrijwaringsbewijs. Hiermee kunt u aantonen dat de auto niet meer op uw naam staat. De verzekeringsplicht ligt nu bij de nieuwe eigenaar. Met het vrijwaringsbewijs kunt u uw autoverzekering beëindigen of opschorten. Welke van de twee opties u kiest, hangt af van uw eigen voorkeur. We lichten de opties hieronder toe.

U koopt op korte termijn weer een auto

U kunt de autoverzekering tijdelijk opschorten. Dat houdt in dat de verzekering per de verkoopdatum wordt bevroren. U bent geen premie meer verschuldigd en de premie die nog wel betaald is blijft in de polis zitten. Zodra u een andere auto aanmeldt, wordt de verzekering weer actief. Het voordeel hiervan is dat de verzekering niet beëindigd en weer opnieuw aangevraagd hoeft te worden. Naast gemak geeft het ook een financieel voordeel. De poliskosten zijn namelijk lager. Een nadeel is dat u de nieuwe auto weer op dezelfde verzekering plaatst. Door te vergelijken kunt u misschien wel een goedkopere verzekeraar vinden met vergelijkbare of zelfs betere polisvoorwaarden.

U koopt op korte termijn geen andere auto

U heeft uw auto verkocht, dus kunt u de verzekering beëindigen. De verzekeraar stort de teveel betaalde premie terug. U krijgt een nieuw polisblad waaruit blijkt dat de autoverzekering per de verkoopdatum beëindigd is. Hieruit blijkt ook op hoeveel schadevrije jaren u recht heeft. Deze kunt u weer gebruiken zodra u weer een auto op naam gaat verzekeren. Houd er wel rekening mee dat de opgebouwde schadevrije jaren maar beperkt geldig zijn. Na één of enkele jaren (dit verschilt per verzekeraar) vervallen de opgebouwde schadevrije jaren.

Heeft u uw auto verkocht, maar heeft u meerdere auto’s op naam? Misschien is het een optie om de opgebouwde schadevrije jaren voor deze autoverzekering in te zetten.

Klik hier om een wijziging door te geven.

Lees ook:

Auto verzekeren per uur – Wat zijn de gevaren?

Hoe verzekert u een auto in het weekend?

Negatieve schadevrije jaren op uw naam? Wat nu?

Kentekenbewijs kwijt

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 219 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.5% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

auto-keyless-entry

Aangescherpte eisen voor auto met keyless entry

Een autoverzekering afsluiten voor uw auto met keyless entry kan vanaf 2020 problemen opleveren....

Lees meer
gevolgen-schadeformulier

Mogelijk dramatische gevolgen van invullen schadeformulier

Het Verbond van Verzekeraars (VvV) gaat in Europees verband aandacht vragen voor alarmerende risico’s...

Lees meer
Checklist auto kopen

Checklist voor de aanschaf van een nieuwe auto

Van auto veranderen doet u gemiddeld maar eens in de 5 tot 7 jaar....

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!

Wij verzekeren alles op wielen.. En meer!

Contact