Autoverzekering – Wie is verzekerd?

4 oktober 2017

Een autoverzekering is verplicht, maar daarnaast ook wenselijk. Je moet er niet aan denken dat je de schadelasten van een veroorzaakt ongeval zelf moet dragen. Wie is er eigenlijk verzekerd in jouw auto? Mag je de auto bijvoorbeeld uitlenen aan de buurman?

Een autoverzekering wordt gekoppeld aan de auto. Het maakt dus in principe niet uit wie rijdt in de auto. De bestuurder is verzekerd op de polis van de betreffende auto. Toch zijn er wel een paar kanttekeningen te plaatsen. Er zijn namelijk uitzonderingen.

De bestuurder moet in het bezit zijn van een rijbewijs

Het lijkt onnodig om dit te benadrukken, maar het is wel expliciet opgenomen in de polisvoorwaarden. Jij bent verantwoordelijk voor de gedragingen van de bestuurder van jouw auto. Als de onbevoegde bestuurder van jouw auto een schade veroorzaakt, ben jij als eigenaar van de auto verantwoordelijk voor de schade. Het wordt een ander verhaal als de auto gestolen is, maar in dat geval moet er een aangifte van diefstal worden gedaan bij de politie. Uiteraard mag iemand met een rijontzegging ook niet in een auto rijden.

Autoverzekering biedt geen dekking bij verhuur

Via verschillende organisaties kun jij jouw auto verhuren. Het kan bijvoorbeeld via Mywheels en SnappCar. Houd er wel rekening mee dat de verzekeraar geen dekking biedt bij verhuur. Bij schade kan het bedrag weer op jou verhaald worden. Via de organisaties kun je een aanvullende verzekering op jouw bestaande autoverzekering krijgen, maar nog steeds kleven er risico’s aan het verhuren. Bij schade kun je namelijk geregistreerd worden op een zwarte lijst waar verzekeraars inzicht in kunnen krijgen. Het kan dus gebeuren dat je na schade niet meer wordt geaccepteerd door verzekeraars. Houd hier rekening mee.

Uitlenen mag?

Ja, je mag jouw auto uitlenen. Houd er wel rekening mee dat de lener niet de regelmatige bestuurder van de auto mag zijn. Jongeren moeten vaak flink in de buidel tasten voor een autoverzekering op eigen naam. Dit kan ondervangen worden door het verzekeren van de auto op naam van de ouders. Maar pas op! Dit is niet toegestaan. Voor verzekeraars is het lastig om deze manier van “fraude” aan te tonen, maar het kan grote gevolgen hebben.

Zijn de passagiers ook meeverzekerd?

Passagiers die schade oplopen door bijvoorbeeld een ongeval, kunnen de bestuurder aansprakelijk stellen voor de schade. Bij schade veroorzaakt door een tegenpartij, kunnen de passagiers zich wenden tot de verzekeraar van de tegenpartij. Passagiers zijn niet verzekerd in de autoverzekering van de auto waar ze in zitten. Naast de autoverzekering kun je passagiers wel verzekeren met de schade-inzittendenverzekering of de ongevallen inzittendenverzekering.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 219 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.5% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

ZWARTE-DOOS

Nieuwe auto’s vanaf 2022 voorzien van zwarte doos

Vanaf 2022 moeten alle nieuwe auto’s die op de Europese markt komen, zijn voorzien...

Lees meer
betekenis-waarschuwingslampjes

Wat betekenen de waarschuwingslampjes in uw auto?

Het kan voor veel stress zorgen wanneer er een waarschuwingslampje op het dashboard van...

Lees meer
Keyless-entry

Auto met keyless entry

Uw auto openen, sluiten en starten zonder een autosleutel nodig te hebben. Waar het...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!