Autoverzekering – Wie is verzekerd?

4 oktober 2017

Een autoverzekering is verplicht, maar daarnaast ook wenselijk. Je moet er niet aan denken dat je de schadelasten van een veroorzaakt ongeval zelf moet dragen. Wie is er eigenlijk verzekerd in jouw auto? Mag je de auto bijvoorbeeld uitlenen aan de buurman?

Een autoverzekering wordt gekoppeld aan de auto. Het maakt dus in principe niet uit wie rijdt in de auto. De bestuurder is verzekerd op de polis van de betreffende auto. Toch zijn er wel een paar kanttekeningen te plaatsen. Er zijn namelijk uitzonderingen.

De bestuurder moet in het bezit zijn van een rijbewijs

Het lijkt onnodig om dit te benadrukken, maar het is wel expliciet opgenomen in de polisvoorwaarden. Jij bent verantwoordelijk voor de gedragingen van de bestuurder van jouw auto. Als de onbevoegde bestuurder van jouw auto een schade veroorzaakt, ben jij als eigenaar van de auto verantwoordelijk voor de schade. Het wordt een ander verhaal als de auto gestolen is, maar in dat geval moet er een aangifte van diefstal worden gedaan bij de politie. Uiteraard mag iemand met een rijontzegging ook niet in een auto rijden.

Autoverzekering biedt geen dekking bij verhuur

Via verschillende organisaties kun jij jouw auto verhuren. Het kan bijvoorbeeld via Mywheels en SnappCar. Houd er wel rekening mee dat de verzekeraar geen dekking biedt bij verhuur. Bij schade kan het bedrag weer op jou verhaald worden. Via de organisaties kun je een aanvullende verzekering op jouw bestaande autoverzekering krijgen, maar nog steeds kleven er risico’s aan het verhuren. Bij schade kun je namelijk geregistreerd worden op een zwarte lijst waar verzekeraars inzicht in kunnen krijgen. Het kan dus gebeuren dat je na schade niet meer wordt geaccepteerd door verzekeraars. Houd hier rekening mee.

Uitlenen mag?

Ja, je mag jouw auto uitlenen. Houd er wel rekening mee dat de lener niet de regelmatige bestuurder van de auto mag zijn. Jongeren moeten vaak flink in de buidel tasten voor een autoverzekering op eigen naam. Dit kan ondervangen worden door het verzekeren van de auto op naam van de ouders. Maar pas op! Dit is niet toegestaan. Voor verzekeraars is het lastig om deze manier van “fraude” aan te tonen, maar het kan grote gevolgen hebben.

Zijn de passagiers ook meeverzekerd?

Passagiers die schade oplopen door bijvoorbeeld een ongeval, kunnen de bestuurder aansprakelijk stellen voor de schade. Bij schade veroorzaakt door een tegenpartij, kunnen de passagiers zich wenden tot de verzekeraar van de tegenpartij. Passagiers zijn niet verzekerd in de autoverzekering van de auto waar ze in zitten. Naast de autoverzekering kun je passagiers wel verzekeren met de schade-inzittendenverzekering of de ongevallen inzittendenverzekering.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 219 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.5% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

gevolgen-schadeformulier

Mogelijk dramatische gevolgen van invullen schadeformulier

Het Verbond van Verzekeraars (VvV) gaat in Europees verband aandacht vragen voor alarmerende risico’s...

Lees meer
Checklist auto kopen

Checklist voor de aanschaf van een nieuwe auto

Van auto veranderen doet u gemiddeld maar eens in de 5 tot 7 jaar....

Lees meer
strengere-controle-taxi

Strengere controle taxiverzekeringen

Vanaf 1 oktober 2019 worden alle taxi’s 100% door de RDW gecontroleerd op het...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Wij verzekeren alles op wielen.. En meer!

Contact