800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Autoverzekering geen dekking
Home Blog Auto Autoverzekering – wanneer biedt de verzekeraar geen dekking?

Autoverzekering – wanneer biedt de verzekeraar geen dekking?

20 feb 2017
3 min leestijd

Een auto die je op naam krijgt moet je ook verzekeren. Toch zijn er situaties waarbij de autoverzekering geen dekking biedt. Het gaat om uitzonderingsgevallen, maar het is belangrijk om ze wel te weten. Wist jij dat de autoverzekering vaak geen dekking biedt als je als taxi fungeert? Zo zijn er nog wel meer omstandigheden te benoemen waarbij de dekking in de autoverzekering vervalt.

In de polisvoorwaarden van de meeste verzekeringen worden standaard een aantal uitsluitingen opgenomen. Dit zijn omstandigheden waarbij je geen aanspraak kunt maken op de verzekering. Hierbij moet je denken aan opzet en een oorlog. Daarnaast gelden er nog een aantal uitsluitingen specifiek voor de autoverzekering. Welke het zijn en wat ze inhouden lichten wij graag toe.

Met de auto deelnemen aan snelheidswedstrijden is dit strafbaar?

Tijdens snelheidswedstrijden heb je een aanzienlijk grotere kans op schade. Het is dus logisch dat de verzekeraar geen dekking biedt in de autoverzekering. Het komt ook niet vaak voor dat er snelheidswedstrijden georganiseerd worden waarbij regulier auto’s kunnen deelnemen. Ook de politie zal hier streng tegen optreden omdat het de verkeersveiligheid niet ten goede komt op de openbare weg. Bij het op een afgesloten parcours racen ben je ook niet verzekerd.

Wat gebeurd er als je onder invloed van drugs en alcohol rijden

Je hebt een probleem als je met teveel alcohol op achter het stuur gaat en een schade veroorzaakt. De verzekeraar van jouw auto zal de schade aan de tegenpartij wel vergoeden, maar vervolgens weer verhalen op de beschonken bestuurder. Rijden onder invloed van drugs heeft hetzelfde effect. Daar wordt door de gebruikers van drugs vaak minder zwaar over gedacht, maar neemt ook een groot risico met zich mee. De verzekeraars biedt in dat geval namelijk ook geen dekking.

Rijden zonder geldig rijbewijs wat nu?

Alleen met een geldig rijbewijs mag je een auto besturen. Als jij je rijbewijs tijdelijk kwijt bent door een zware verkeersovertreding, biedt de verzekering geen dekking in het geval je wel gaat rijden in de auto. Hetzelfde geldt als je de auto uitleent aan iemand zonder rijbewijs. In dat geval ben jij verantwoordelijk voor de gedragingen van de niet bevoegde chauffeur.

Opzettelijk schade veroorzaken

Een verzekeraar biedt dekking tegen onzekere voorvallen. Opzettelijk veroorzaakte schade is niet te verzekeren. Opzettelijk veroorzaakte schade door anderen is wel weer verzekerd op de WA-cascoautoverzekering. De verzekeraar heeft vervolgens wel het recht om de schade te verhalen op de veroorzaker van de schade.

Natuurgeweld of een ramp?

Niet alles kun je verzekeren. Door een heftige aardbeving of een overstroming is de schade niet te overzien. De schade is dermate groot, dat geen enkele verzekeraar draagkrachtig genoeg is om de schade te herstellen. Schade door dergelijk natuurgeweld is geen dekking voor in de autoverzekering. Hetzelfde geldt voor een ramp zoals een kernreactie.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op