Autoverzekering is voor jongeren en ouderen duurder

7 september 2017

De premieverschillen tussen autoverzekeringen van de diverse verzekeraars zijn groot. De verschillen zijn nog veel groter voor jongeren en ouderen. Ook worden ze vaak niet geaccepteerd door verzekeraars. Dat hoeft geen probleem te zijn. De keuze tussen verzekeraars is namelijk groot.

Het is algemeen bekend dat jongeren tot 24 jaar gemiddeld meer betalen voor de autoverzekering. Dit wordt veroorzaakt door het ontbreken van opgebouwde schadevrije jaren, maar ook doordat verzekeraars voor deze groep een hogere premie rekenen. Wat minder mensen weten is dat ook ouderen fors meer betalen voor de autoverzekering. Volgens het Verbond van Verzekeraars gaat het gemiddeld om een extra premie tussen 5 en 10 euro per maand. Ook zijn jongeren en ouderen vaak niet welkom bij verzekeraars.

Waarom hebben jongeren moeite met het afsluiten van een autoverzekering?

Jongeren richten aantoonbaar gemiddeld meer schades aan. Ze zijn alleen al bij dodelijke ongevallen vijf keer zo vaak betrokken. Ze zijn minder ervaren en denken te positief over hun eigen rijkwaliteiten, en overschatting is gevaarlijk in het verkeer. Verzekeraars kunnen aan de hand van schadecijfers aantonen dat jongeren een groter risico vormen. Het is voor autoverzekeringen ook gebruikelijk om de hoogste premies in rekening te brengen bij de verzekeringnemers die het grootste risico vormen.

Veroorzaken ouderen gemiddeld ook vaker schades?

Als verzekeraars het over ouderen hebben, gaat het niet om automobilisten tussen 60 en 65 jaar. Deze groep is juist geen grote risicogroep. Ze richten weinig schades aan. Volgens het Verbond van Verzekeraars vormen automobilisten van 81 jaar en ouder een risicogroep. Zij veroorzaken 7 keer meer ongelukken als je het vergelijkt met de automobilisten tussen 61 en 65 jaar oud.

Hoeveel betalen jongeren en ouderen meer?

Voor jongeren moet je er niet van opkijken als ze 4 keer zoveel premie betalen in vergelijking met een 24-plusser voor de autoverzekering. Dit soort verschillen zien we bij de ouderen niet. Maar het kan nog steeds om honderden euro’s per jaar gaan. Toch hoeft dit geen probleem te zijn. Er zijn namelijk tientallen verzekeraars die ieder hun eigen criteria aanhouden. Sommige verzekeraars willen 18 jarigen en 80-plussers niet meer accepteren. Gelukkig blijven er veel verzekeraars over die ook nog eens een redelijke premie in rekening brengen voor de autoverzekering.

Voor alle consumenten is het verstandig om te vergelijken. Je kunt dan namelijk besparen op de autoverzekering. Een deskundige hoef je niet te zijn op het gebied van autoverzekeringen voor het vergelijken. Je vult jouw kenteken in en je beantwoordt nog een paar vragen. Je weet snel hoeveel je kunt besparen.

Lees ook:

Prepaid autoverzekering is vaak te duur

Waarom is een autoverzekering duurder voor jonge bestuurders?

Hoe kan ik mijn schadevrije jaren aantonen?

(Auto)verzekering afsluiten zonder rijbewijs?

 

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 219 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.5% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

gevolgen-schadeformulier

Mogelijk dramatische gevolgen van invullen schadeformulier

Het Verbond van Verzekeraars (VvV) gaat in Europees verband aandacht vragen voor alarmerende risico’s...

Lees meer
Checklist auto kopen

Checklist voor de aanschaf van een nieuwe auto

Van auto veranderen doet u gemiddeld maar eens in de 5 tot 7 jaar....

Lees meer
strengere-controle-taxi

Strengere controle taxiverzekeringen

Vanaf 1 oktober 2019 worden alle taxi’s 100% door de RDW gecontroleerd op het...

Lees meer

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Wij verzekeren alles op wielen.. En meer!

Contact