Waarom is een autoverzekering duurder voor jonge bestuurders?

18 oktober 2016

Jonge bestuurders tot 24 jaar oud worden voor de autoverzekering door veel verzekeraars ingeschat als een risicogroep. Dus rekenen verzekeraars voor deze bestuurders een hogere premie. Gelukkig rekenen niet alle verzekeraars een torenhoge premie voor jonge bestuurders.

De premie voor de autoverzekering is sterk afhankelijk van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Maar er zijn meer risicofactoren waar verzekeraars op letten. Onder andere ook je postcode en het type auto waarin je rijdt worden hierin meegenomen. Deze factoren vallen bij sommige verzekeraars in het niets vergeleken met de opslag die ze rekenen voor jongeren tot 24 jaar oud. Zelfs jonge bestuurders met meerdere schadevrije jaren moeten diep in de buidel tasten door hun leeftijd.

Waarom is de autoverzekering duurder voor deze groep?

Verzekeraars bepalen hun eigen premiebeleid. En dat blijkt ook duidelijk als je autoverzekeringen vergelijkt. Wist jij dat de duurste autoverzekering soms wel het meervoudige kost van de goedkoopste autoverzekering? Dit geldt zeker ook voor een autoverzekering voor jonge bestuurders. Uit onderzoek blijkt dat ze naar verhouding meer schades aanrichten door roekeloosheid en onervarenheid. Het speelse gedrag in het verkeer levert extra risico’s op voor verzekeraars. Hierdoor is de kans op schade niet alleen groter, vaak gaat het om gemiddeld grote schadeposten.

Waarom zijn de verschillen zo groot?

Met het premiebeleid van verzekeraars kunnen ze hun portefeuille sturen. De verzekeraars die weinig jonge bestuurders in de boeken willen hebben, passen een hoge opslag toe. Verzekeraars die een lage opslag voor deze groep berekenen, sluiten naar verhouding veel autoverzekeringen af met jonge bestuurders. Het is dus deels te verklaren door het beleid van verzekeraars.

Is hier sprake van leeftijdsdiscriminatie?

Verzekeraars mogen geen onderscheid maken met de leeftijd als reden. Dit mag weer wel als er aantoonbaar een verschil is. Jonge bestuurders richten aantoonbaar gemiddeld meer schades aan, dus is een premieverschil toegestaan.

Auto op naam van de ouders zetten?

Een hogere premie kun je voorkomen door de auto op naam van de ouders te zetten en te verzekeren. Helaas gaat dat niet werken. De premiestelling is afhankelijk van de regelmatige bestuurder. Ouders die zichzelf aanmerken als regelmatige bestuurders, plegen fraude  als dat niet klopt. Het gevolg kan zijn dat de verzekeraar de verzekering per direct kan beëindigen en geen schade gaat uitkeren. In de praktijk is dit lastig om aan te tonen, maar het is mogelijk.

Ook bouwen jongeren als ze de auto op naam van de ouders verzekeren geen schadevrije jaren op. Hierdoor blijven jongeren ook op hogere leeftijd naar verhouding veel premie betalen voor de autoverzekering.

Er zijn enkele verzekeraars die zich juist richten op jongeren, maar dat is niet de oplossing. Bij het afsluiten van een verzekering wil je de beste verzekering tegen de laagste premie. Dit krijg je door te vergelijken.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 219 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.5% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

auto-keyless-entry

Aangescherpte eisen voor auto met keyless entry

Een autoverzekering afsluiten voor uw auto met keyless entry kan vanaf 2020 problemen opleveren....

Lees meer
gevolgen-schadeformulier

Mogelijk dramatische gevolgen van invullen schadeformulier

Het Verbond van Verzekeraars (VvV) gaat in Europees verband aandacht vragen voor alarmerende risico’s...

Lees meer
Checklist auto kopen

Checklist voor de aanschaf van een nieuwe auto

Van auto veranderen doet u gemiddeld maar eens in de 5 tot 7 jaar....

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Wij verzekeren alles op wielen.. En meer!

Contact