Autoverzekering duurder door appen in de auto

24 augustus 2017

Het appen achter het stuur levert gevaar op. Ook wel logisch, want als jouw aandacht ligt bij het typen van een tekst kun je niet de aandacht op de weg houden. Wist jij dat de kans op een ongeval door gebruik van de smartphone veel groter is?

De verzekeraars Nationale Nederlanden en Achmea hebben de cijfers over het eerste half jaar van 2017 gepresenteerd. Onafhankelijk van elkaar hebben ze gewaarschuwd voor de gevaren van het appen in de auto. De politie gaat er actiever op controleren en boetes uitdelen. Maar de gevaren benadrukken heeft mogelijk een aanvullend effect.

Wat zijn de gevaren van het appen tijdens het autorijden?

De kans op een ongeval door het appen of door andere handelingen met de telefoon in de hand tien keer groter. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 68% van de ongelukken ontstaat door afleiding. Dat kan zijn het kiezen van een andere radiozender of het aanzetten van de airco. Het gebruiken van de mobiele telefoon is in vergelijking met deze handelingen nog veel gevaarlijker. Met de smartphone op schoot een tekst typen slokt volledig de aandacht op. Bij een onverwachte gebeurtenis zoals het oversteken van een voetganger heb je een grote kans op een ongeval. Als het de verzekeraar lukt om aan te tonen dat een schade veroorzaakt is door het gebruiken van een smartphone, heb je een groot probleem.

Schade door het appen achter het stuur – Wie betaalt de schade?

Bij een ongeval door jouw schuld vergoedt de verzekeraar van jouw auto de schade van de tegenpartij. Als je WA casco verzekerd bent, krijg je ook de eigen schade uitgekeerd. De situatie ligt anders bij een ongeval ten gevolge van het gebruiken van jouw mobiele telefoon. De gedupeerde tegenpartij kan nog steeds een claim neerleggen bij de verzekeraar van jouw auto, maar mogelijk kan de verzekeraar de uitgekeerde schade verhalen op jou. De schade aan jouw eigen auto moet je in dat geval zelf dragen. De verzekeraar moet wel aantonen dat je jouw telefoon gebruikte voor het appen of voor andere toepassingen op het moment van het ongeval. Daar ligt het probleem voor de verzekeraars. Dit soort informatie heeft de telefoonprovider, maar ze mogen de gegevens niet geven.

Hoeveel wordt de autoverzekering duurder door het appen?

Nationale Nederlanden heeft aangekondigd de premie voor de autoverzekering te verhogen per oktober. Een belangrijke reden voor deze verhoging is de stijgende schadelast onder andere door het appen. Het is een veronderstelling, want ze kunnen het niet met cijfers onderbouwen. Verzekeraars kunnen namelijk niet bewijzen dat een mobiele telefoon een rol speelde bij bepaalde schades.

Door een strenge controle en zware boetes probeert de politie het gebruiken van de telefoon in de auto tegen te gaan, maar de pakkans is klein. Dat weten automobilisten ook. Automobilisten beseffen zich onvoldoende wat de risico’s zijn. Zet jouw leven en het leven van andere verkeersdeelnemers niet op het spel en blijf offline zolang je deelneemt aan het verkeer.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

8.1

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 2940 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 93% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 8.1 voor .

Rating

auto-keyless-entry

Aangescherpte eisen voor auto met keyless entry

Een autoverzekering afsluiten voor uw auto met keyless entry kan vanaf 2020 problemen opleveren....

Lees meer
gevolgen-schadeformulier

Mogelijk dramatische gevolgen van invullen schadeformulier

Het Verbond van Verzekeraars (VvV) gaat in Europees verband aandacht vragen voor alarmerende risico’s...

Lees meer
Checklist auto kopen

Checklist voor de aanschaf van een nieuwe auto

Van auto veranderen doet u gemiddeld maar eens in de 5 tot 7 jaar....

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Wij verzekeren alles op wielen.. En meer!

Contact