Autoverzekering 20 procent duurder geworden

25 augustus 2016

Sinds 2006 heeft er een prijzenoorlog gewoed tussen autoverzekeraars. De premies werden laag gehouden. Zelfs zo laag dat er verliezen werden geleden op de autoverzekeringen. Mede door een stijgende schadelast door duurdere reparaties en extremere weersomstandigheden hebben verzekeraars de premies in sommige gevallen met 20% verhoogd.

In vergelijking met eind 2015 liggen de gemiddelde autopremies aanzienlijk hoger. Dit wil nog niet zeggen dat je nu duurder uit bent in vergelijking met december 2015. Nog niet alle verzekeraars hebben de premies namelijk verhoogd. De helft van de verzekeraars heeft het verhogen van de premies nog uitgesteld.

Waarom moeten de premies van een autoverzekering omhoog?

In 2014 hebben de verzekeraars gezamenlijk een half miljard euro verlies geleden. De kosten waren dus hoger dan de inkomsten. Om de concurrentie niet in de kaart te spelen, hebben verzekeraars vastgehouden aan de te lage premies. Begin dit jaar heeft de Nederlandsche Bank verzekeraars opgeroepen om de autopremies naar boven bij te stellen. Hier hebben de verzekeraars gehoor aan gegeven. Je betaalt nu gemiddeld 16% meer voor de autoverzekering. Jongeren zelfs 20% meer. De premies moeten ook omhoog om de hogere schadelasten op te vangen.

Minder schadegevallen maar een hogere schadelast per schade

Er ontstaan minder vaak schades, maar de schadelast per schadegeval is hoger. Dit komt grotendeels doordat er meer elektronica in auto’s verwerkt zit in vergelijking met jaren geleden. Bij een aanrijding waarbij de bumper zwaar beschadigd raakt, blijft het niet bij het vervangen van de bumper. Ook de apparatuur in de bumper moet vaak vervangen worden. Dit verhoogt de prijs doordat de materiaalkosten hoog zijn, maar ook doordat er meer uren geïnvesteerd worden in het schadeherstel. Ook het steeds extremere weer speelt mee in de verhoogde schadelast. Door een hagelbui met stenen als tafeltennisballen loopt de schadelast snel in de duizenden euro’s. Extreem weer zorgt voor hoge schadelasten.

Wat als de verzekeraar jouw autoverzekering premie verhoogt?

Verzekeraars die de premies van de autoverzekeringen verhogen moeten de verzekeringsnemers hierover informeren. Per de datum van de verhoging van de premie kun je de autoverzekering opzeggen. Dit doe je door een opzegbrief te sturen naar de verzekeraar. De meeste verzekeraars gaan ook akkoord met een opzegging via een e-mail.

Vervolgens kun je autoverzekeringen vergelijken om te bepalen waar je het beste jouw auto weer kunt verzekeren. De kans is groot dat je zelfs een groot financieel voordeel kunt behalen. De premieverschillen tussen de verzekeraars zijn namelijk groot.

Bereken online de premie voor een autoverzekering