Autorijden met slippers aan – Echt niet doen!

6 mei 2017

Autorijden met slippersBij het rijden in een auto gaat verkeersveiligheid boven alles. Door het dragen van slippers heb je een grotere kans op een ongeval. Ze kunnen uit gaan of nog erger, klem komen onder de rem. De kans hierop is misschien klein, maar je hebt wel een grotere kans op ongelukken. In Nederland is met slippers rijden niet verboden. In bepaalde vakantielanden wel. Iets om rekening mee te houden met een autovakantie.

Autorijden wordt veiliger met goed schoeisel

Het autorijden kun je vergelijken met het fietsen. Met slippers glijd je eerder van de pedalen af. Meestal gaat het goed, maar je hebt een grotere kans dat er iets mis gaat. Hetzelfde kun je zeggen over het fietsen met blote voeten. De grip is slechter in vergelijking met schoenen met een goede zool. Een keer van de trappers van je fiets glijden kan al grote gevolgen hebben. Bij het autorijden zijn de gevolgen groter. In een poging om je voet weer terug te zetten op de rem, kan de slipper achter de rem haken blijven. Wat de gevolgen kunnen zijn, hoeven wij niet toe te lichten.

Met slippers autorijden mag, of toch niet?

In de wet is het autorijden met slippers niet verboden. Toch is er wel iets in de wet vastgelegd waar je met enige creativiteit aansprakelijkheid van de bestuurder in kunt lezen. In de Wegenverkeerswet staat namelijk:

“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Deze wettelijke bepaling is waarschijnlijk niet aan te grijpen om bestuurders met slippers aan iets te kunnen maken. Als de wetgever het wil verbieden, moeten ze met een wettelijke bepaling komen die er meer op gericht is. Wettelijk mag het, maar je kunt wel aansprakelijk gesteld worden als er schade ontstaat door jouw “gevaarlijke” handelingen in het verkeer. Het is maar de vraag hoe de rechter hierover denkt.

In sommige vakantielanden is het autorijden met slippers wel verboden

In Frankrijk en Spanje riskeer je een boete. Bij een verkeersongeluk door jouw slippers heb je nog een veel groter probleem. In landen waar het verboden is, zal het ook eenvoudiger zijn om jou aansprakelijk te stellen voor de ontstane schade. Voorkom problemen en voorkom autorijden met slippers aan. Naast het risico van een boete en het aansprakelijk gesteld worden, zet je ook de gezondheid van jezelf en anderen op het spel.

Het risico van het autorijden met slippers aan krijgt in Nederland niet veel aandacht. Het risico en de kans op een ongeval vallen namelijk in het niets in vergelijking met andere issues. Snelheid, met alcohol op achter het stuur en het gebruiken van de smartphone in het verkeer brengen een veel groter risico met zich mee. Toch kun je beter niet doen. Ook niet als het buiten tropisch warm is.

Lees ook:

Pokémon en autoverzekering – geen goede combinatie

Mag je jouw auto uitlenen?

Ben ik verzekerd zonder winterbanden?

8 dingen die je moet weten over de groene kaart

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!