autoverzekering appen

Autoverzekering duurder door appen in de auto

24 augustus 2017

Juul Dijkhuis
Laatst geupdatet: 22-02-2021

Het appen achter het stuur levert gevaar op. Ook wel logisch, want als jouw aandacht ligt bij het typen van een tekst kun je niet de aandacht op de weg houden. Wist jij dat de kans op een ongeval door gebruik van de smartphone veel groter is?

De verzekeraars Nationale Nederlanden en Achmea hebben de cijfers over het eerste half jaar van 2017 gepresenteerd. Onafhankelijk van elkaar hebben ze gewaarschuwd voor de gevaren van het appen in de auto. De politie gaat er actiever op controleren en boetes uitdelen. Maar de gevaren benadrukken heeft mogelijk een aanvullend effect.

Wat zijn de gevaren van het appen tijdens het autorijden?

De kans op een ongeval door het appen of door andere handelingen met de telefoon in de hand tien keer groter. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 68% van de ongelukken ontstaat door afleiding. Dat kan zijn het kiezen van een andere radiozender of het aanzetten van de airco. Het gebruiken van de mobiele telefoon is in vergelijking met deze handelingen nog veel gevaarlijker. Met de smartphone op schoot een tekst typen slokt volledig de aandacht op. Bij een onverwachte gebeurtenis zoals het oversteken van een voetganger heb je een grote kans op een ongeval. Als het de verzekeraar lukt om aan te tonen dat een schade veroorzaakt is door het gebruiken van een smartphone, heb je een groot probleem.

Schade door het appen achter het stuur – Wie betaalt de schade?

Bij een ongeval door jouw schuld vergoedt de verzekeraar van jouw auto de schade van de tegenpartij. Als je WA-cascoverzekerd bent, krijg je ook de eigen schade uitgekeerd. De situatie ligt anders bij een ongeval ten gevolge van het gebruiken van jouw mobiele telefoon. De gedupeerde tegenpartij kan nog steeds een claim neerleggen bij de verzekeraar van jouw auto, maar mogelijk kan de verzekeraar de uitgekeerde schade verhalen op jou. De schade aan jouw eigen auto moet je in dat geval zelf dragen. De verzekeraar moet wel aantonen dat je jouw telefoon gebruikte voor het appen of voor andere toepassingen op het moment van het ongeval. Daar ligt het probleem voor de verzekeraars. Dit soort informatie heeft de telefoonprovider, maar ze mogen de gegevens niet geven.

Hoeveel wordt de autoverzekering duurder door het appen?

Nationale Nederlanden heeft aangekondigd de premie voor de autoverzekering te verhogen per oktober. Een belangrijke reden voor deze verhoging is de stijgende schadelast onder andere door het appen. Het is een veronderstelling, want ze kunnen het niet met cijfers onderbouwen. Verzekeraars kunnen namelijk niet bewijzen dat een mobiele telefoon een rol speelde bij bepaalde schades.

Door een strenge controle en zware boetes probeert de politie het gebruiken van de telefoon in de auto tegen te gaan, maar de pakkans is klein. Dat weten automobilisten ook. Automobilisten beseffen zich onvoldoende wat de risico’s zijn. Zet jouw leven en het leven van andere verkeersdeelnemers niet op het spel en blijf offline zolang je deelneemt aan het verkeer.

Na 1 maand maar 2% van de MMBS geregistreerd, landbouwvoertuigen op schema

Kentekenregistratieplicht voor landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) Sinds het invoeren van de...

Lees meer

Kwart Nederlandse jongeren bang om auto te rijden

47 procent wantrouwt andere weggebruikers Hoewel de Nederlandse wegen tot de veiligste ter wereld...

Lees meer
auto financieren particulier

5 Tips om als particulier een auto te financieren

Een auto kopen is in de meeste gevallen geen kleine uitgave. Als u de...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op