800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Blog Auto zonder APK

Autoverzekering zonder APK – Hoe zit het?

02 aug 2017
3 min leestijd

De verplichte APK keuring achterwege laten kan gevolgen hebben bij schade aan jouw auto. Voor de autoverzekering is een APK keuring namelijk verplicht, tenminste voor zover je hiertoe wettelijk verplicht bent. Geen geldige APK kan jou een boete opleveren en bij schade volgt er mogelijk geen uitkering uit de autoverzekering.

De Algemene Periodieke Keuring is erop gericht om mankementen aan de auto op te merken voordat er ongelukken van komen. Met gladde banden of met ondeugdelijke remmen de weg op gaan brengt gevaren met zich mee. Na een APK-keuring heb je een kleinere kans op ongelukken door mankementen aan de auto of door een slecht profiel op de banden. Een ongeval nadat de APK-keuring verlopen is, kan voor grote problemen zorgen.

Is de schade ontstaan door slecht onderhoud?

Eigenlijk een beetje flauw dat de verzekeraar niet uitkeert omdat de auto toevallig geen geldige APK-keuring heeft. De verzekeraar moet de schade gewoon uitkeren als het ongeval niet is veroorzaakt door een mankement van de auto, maar hoe toon je dat aan? Het lastige is, de bewijslast ligt bij de automobilist. De verzekeraar hoeft niet uit te keren, omdat een geldige APK als verplichting in de polisvoorwaarden is opgenomen. Je hebt een grotere kans van slagen als getuigen kunnen verklaren hoe het ongeval ontstaan is. Een rechtsbijstandsverzekering kan in dit soort gevallen noodzakelijk zijn.

autoverzekering zonder apk

Is je auto niet goedgekeurd? Laat het kenteken schorsen

Je kunt lastige brieven van de RDW of zelfs een boete voorkomen door vóór de uiterste keuringsdatum het kenteken op te schorten. Houd er wel rekening mee dat je na schorsing ook niet meer met de auto kunt rijden. De auto kan eventueel getransporteerd worden naar een garagebedrijf. Met een auto rijden met een geschorst kenteken is niet de oplossing. Tijdens de periode van schorsing kun je de autoverzekering ook opschorten.

Autoverzekering zonder APK?

Autoverzekering zonder APK, mag dit? Met een ongekeurde of een afgekeurde auto mag je de openbare weg niet op. De dekking van de verzekering vervalt, dus ben je als eigenaar van het motorrijtuig in overtreding. Zolang het voertuig niet goedgekeurd is, zul je via brieven van de RDW gewezen worden op de verplichting. Het advies is om de auto niet kort vóór de uiterste datum pas te laten keuren. Je kunt het beste rekening houden met oponthoud. Onderdelen van het voertuig moeten bijvoorbeeld nog besteld worden.

Onderschat de noodzaak van een APK-keuring niet. De gevolgen van het rijden in een ongekeurde of afgekeurde auto kunnen namelijk groot zijn.

Lees ook:

(Auto)verzekering afsluiten zonder rijbewijs?

Wanneer is het afsluiten van een autoverzekering verplicht?

 

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op