Auto verzekeren per uur – Wat zijn de gevaren?

14 februari 2017

Soms klinkt iets te eenvoudig om waar te zijn. Dit gaat ook op voor de tijdelijke autoverzekering Gappie van Nationale Nederlanden. Via een app kun je eenvoudig een geleende auto tijdelijk aanvullend verzekeren. De app is nog niet beschikbaar, maar wij wijzen jou alvast op de gevaren van het uitlenen of verhuren van een auto.

Als lener kun je de app activeren op het moment dat je met de geleende auto gaat rijden. Tijdens de leenperiode is de auto WA casco verzekerd. Bij schade neemt Nationale Nederlanden de schadeafwikkeling over. De schadeafwikkeling loopt dus niet via de autoverzekering van de auto zelf. De komende maanden gaat de verzekeraar de app testen. Ongetwijfeld zullen ze tegen hiaten aanlopen waar bij de ontwikkeling niet aan gedacht is. Op het eerste oog lijkt het fraudegevoelig. Hoe wil de verzekeraar controleren of bijvoorbeeld een aanrijding tegen een paaltje niet gewoon door de eigenaar zelf veroorzaakt is?

Wat zijn de gevaren van het verhuren van je auto?

Voor het verhuren van je auto heb je toestemming nodig van je verzekeraar. Bij het verhuren zonder toestemming loop je dus het risico dat er geen dekking is. Bij schade kan jouw verzekeraar aangesproken worden door het slachtoffer. De verzekeraar van jouw auto is verplicht om de schade te vergoeden, maar vervolgens kan de schade wel weer verhaald worden op jou. Ook bij het uitlenen zijn er gevaren.

Jij bent verantwoordelijk voor schade en bekeuringen

Schades veroorzaakt met jouw auto, komen op jouw conto. Hetzelfde geldt voor bekeuringen die je thuisgestuurd krijgt. Als je WA of WA beperkt casco verzekerd bent, krijg je jouw eigen schade ook niet gecompenseerd bij een door de lener veroorzaakte ongeval. Aanvullend verlies je ook nog schadevrije jaren, waardoor de premie voor de autoverzekering de komende jaren sterk kan stijgen. Onderschat dit risico niet, want de premieverschillen kunnen honderden euro’s bedragen, gerekend over meerdere jaren.

Ook het eigen risico is jouw probleem

Bij schade is er vaak een eigen risico verschuldigd. Dit is het probleem van de eigenaar van de auto. Als de schade tijdens het uitlenen ontstaan is, kun je proberen om de lener aansprakelijk te stellen. Vaak wordt het een lastig verhaal om geld te verhalen op de lener. De kosten kan de veroorzaker van de schade niet verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Schade veroorzaakt met een motorrijtuigen is namelijk uitgesloten van dekking.

Lees ook:

Bestelauto beschadigd na werktijd! Wat zijn de gevolgen?

Mag je jouw auto uitlenen?

 

camper stallen

Waarom uw camper veilig stallen?

De camper is hard bezig om het populairste vervoersmiddel voor de vakantie te worden,...

Lees meer
geen-factuur-verzekering

Geen (maandelijkse) factuur bij verzekering

Het komt regelmatig voor dat wij van zakelijke klanten het verzoek krijgen om maandelijks...

Lees meer
coronavirus reisverzekering

Op vakantie tijdens het coronavirus: wat is er verzekerd bij uw reisverzekering?

Langzaam maar zeker worden de maatregelen in ons land een beetje versoepelt. We kunnen...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op