Auto verkocht – Wat moet ik met de verzekering?

12 december 2016

Op het moment dat je een auto op naam krijgt, rust er op jou ook een verzekeringsplicht. Zodra de auto verkocht is, kun je de verzekering beëindigen. Hoe doe je dat en wat gebeurt er met de autoverzekering?

Als eigenaar van een auto ben je verplicht om de auto minimaal tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. Ook als de auto niet op de openbare weg komt heb je nog steeds een verzekeringsplicht. De controle hierop is eenvoudig. Verzekeraars leveren gegevens aan over welke kentekens ze verzekerd hebben. Dit bestand kan vergeleken worden met het bestand waarin staat wie welk kenteken op naam heeft. Komt een kenteken niet in beide bestanden voor? Dan klopt er dus iets niet. Is je auto verkocht? Dan wordt de koppeling van jouw naam aan het kenteken verbroken. Per de verkoopdatum kun je de verzekering ook beëindigen of opschorten.

Wat gebeurt er als je auto verkocht is?

Nadat je auto verkocht is, krijg je een vrijwaringsbewijs. Hiermee kun je aantonen dat de auto niet meer op jouw naam staat. De verzekeringsplicht ligt nu bij de nieuwe eigenaar. Met het vrijwaringsbewijs kun je jouw autoverzekering beëindigen of opschorten. Welke van de twee opties je kiest hangt af van jouw eigen voorkeur. De opties zullen wij hieronder toelichten.

Je koopt op korte termijn weer een auto

Je kunt de autoverzekering tijdelijk opschorten. Dat houdt in dat de verzekering per de verkoopdatum wordt bevroren. Je bent geen premie meer verschuldigd en de premie die nog wel betaald is blijft in de polis zitten. Zodra je weer een andere auto aanmeldt, wordt de verzekering weer actief. Het voordeel hiervan is dat de verzekering niet beëindigd hoeft te worden en later weer opnieuw aangevraagd. Naast gemak geeft het ook een financieel voordeel. De poliskosten zijn namelijk lager. Een nadeel hiervan is dat je de nieuwe auto weer op dezelfde verzekering plaatst. Door te vergelijken kun je misschien wel een goedkopere verzekeraar vinden met vergelijkbare of zelfs betere polisvoorwaarden.

Je koopt op korte termijn geen andere auto

Je hebt je auto verkocht, dus kun je de verzekering beëindigen. De verzekeraar stort de teveel betaalde premie aan jou terug. Je krijgt een nieuw polisblad waaruit blijkt dat de autoverzekering per de verkoopdatum beëindigd is. Hieruit blijkt ook hoeveel schadevrije jaren je recht op hebt. Deze kun je weer gebruiken zodra je weer een auto op naam gaat verzekeren. Houd er wel rekening mee dat de opgebouwde schadevrije jaren maar beperkt geldig zijn. Na één jaar tot een paar jaren (verschilt per verzekeraar) vervallen de opgebouwde schadevrije jaren.

Je auto verkocht, maar heb je meerdere auto’s op naam? Misschien is het een optie om de opgebouwde schadevrije jaren voor deze autoverzekering in te zetten.

Klik hier om een wijziging door te geven.

lees ook:

Auto verzekeren per uur – Wat zijn de gevaren?

Hoe verzeker je een auto in het weekend?

Negatieve schadevrije jaren op je naam? Wat nu?

Kentekenbewijs kwijt

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!