Auto importeren – Hoe zit het met de verzekering?

23 juni 2017

Vooral voor gebruikte auto’s is het interessant om ze te importeren. In 2016 zijn er bijna 170.000 tweedehands auto’s geïmporteerd. Dat was een stijging van 20% ten opzichte van het jaar 2015. Vooral jonge auto’s zijn populair. Het importeren zelf kost wel de nodige moeite. Ook voor het verzekeren moet je goed alert zijn.

Kan het importeren van een auto uit?

Door de hoge belastingdruk in Nederland en de grote prijsverschillen met het buitenland kan het soms uit om een tweedehands auto uit het buitenland te halen. Door de kosten van het importeren kan het vooral uit voor jonge tweedehands auto’s. Het kost je moeite, maar je doet het voor het financieel voordeel. Houd er wel rekening mee dat geïmporteerde auto’s ook weer lastiger te verkopen zijn. Onder veel potentiële kopers heerst de angst dat er iets mis is met de auto. Ook als de staat van onderhoud van de auto perfect is.

Wanneer kan ik de geïmporteerde auto verzekeren?

Zolang de auto officieel nog niet geïmporteerd is, kun je nog geen reguliere autoverzekering afsluiten in Nederland. In het buitenland kunnen ze wel zorgen voor een tijdelijke oplossing, namelijk een zogenaamd exportkenteken. Zorg er wel voor dat je de zaken goed geregeld hebt. De gevolgen van het niet verzekerd zijn, kunnen namelijk groot zijn. Je kunt in Nederland geen auto verzekeren met een buitenlands kenteken. Je moet de auto dus eerst verhuizen naar Nederland.

Een Nederlands kenteken aanvragen

Voor een Nederlands kenteken moet er eerst een afspraak worden gemaakt met de RDW voor een keuring of een onderzoek. Bij de RDW kun je een eendagskenteken aanvragen. Maar let op! Het kenteken moet ook nog verzekerd worden. Voor de tijdelijke verzekering kun je bij ons terecht. Je kunt een verzekering krijgen voor 1, 7 of 15 dag(en). Bij de verzekering voor 15 dagen krijg je ook een groene kaart opgestuurd. Na het goedkeuren van de auto moet je aangifte doen bij de Belastingdienst. De Fiscus geeft een zogenaamd BPM-akkoord af. Vervolgens stuurt de RDW het kentekenbewijs binnen vier werkdagen op.

Zodra het Nederlandse kenteken is afgegeven, kan de auto op de reguliere manier verzekerd worden. Je wilt niet teveel betalen, dus je vergelijkt goed voordat je met een verzekeraar in zee gaat.

Voor het importeren van een auto gelden er procedures die verschillen per land. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die alles voor jou van a tot z kunnen regelen, maar dat gaat je wel geld kosten. Verdiep je goed in de materie voordat je aan het importeren van een auto begint. Zorg er ook voor dat je de totale kosten vooraf duidelijk hebt. Voorkom dat er tijdens het importeren nog financiële verrassingen uit de hoge hoed komen.

Lees ook:

Hoe kun je een tijdelijke autoverzekering afsluiten?

Fraude met tweedehands auto’s kost schatkist miljoenen

Transport import auto

Hoe verzeker je een auto in het weekend?

Verkoop tweedehands cabriolets sterk gestegen

De All-Risk autoverzekering is toch altijd de beste keuze?

De All-Risk autoverzekering biedt de ruimste dekking, maar is natuurlijk ook de duurste polis....

Lees meer

Geldt er een maximumleeftijd voor een autoverzekering?

Leeftijd speelt een grote rol bij de autoverzekering. Jonge autobezitters betalen meer voor de...

Lees meer

Geldt mijn autoverzekering ook in het buitenland?

U gaat er vanuit dat de autoverzekering ook in het buitenland geldt, maar is...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!