8 dingen die je moet weten over de groene kaart

18 juni 2016

Iedereen met een autoverzekering heeft er één: de groene kaart. Je krijgt deze automatisch als je je autoverzekering afsluit. Er bestaan echter veel misverstanden over de groene kaart. Zo hoeft hij bijvoorbeeld niet persé groen te zijn en moet je hem in sommige landen verplicht bij je hebben. 8 dingen die je moet weten als het gaat om de groene kaart.

1- Een groene kaart hoeft niet groen te zijn.

Vroeger was de groene kaart een verzekeringsbewijs op groen papier. Tegenwoordig komt de kaart in allerlei soorten en maten. De ‘normale’ papieren groene kaart bestaat echter nog steeds. Tegenwoordig kun je nu ook een digitale kaart en een kaart op creditcard formaat krijgen.

Als je van je verzekeraar een papieren groene kaart krijgt toegestuurd is de kaart wel bijna altijd groen. Krijg je van je verzekeraar een PDF toegestuurd en print je deze zelf uit? Dan hoeft de kaart niet persé groen te zijn, het is niet verplicht. Let wel op. In sommige landen is het wel verplicht om een papieren groene kaart bij je te hebben.

2- De kaart is een internationaal verzekeringsbewijs.

De groene kaart krijg je van je verzekeraar nadat je een autoverzekering hebt afgesloten. Met de groene kaart kun je aantonen dat je auto verzekerd is. De kaart geldt ook in het buitenland. Tocht bewijst eigenlijk een groene kaart helemaal niet of de verzekering geldig is. Lees hier waarom.

3- De groene kaart is in Nederland niet verplicht. In sommige andere landen welGroene kaart

In Nederland en veel andere landen is het niet verplicht de groene kaart bij je te hebben. Er zijn een paar landen waar het wel verplicht is om een (papieren) groene kaart bij je te hebben. Dit kun je ook teruglezen op je groene kaart.

4- De kaart is 1 jaar geldig. Of toch niet?

Op de groene kaart staat een geldigheidsdatum. Meestal is de kaart maar één jaar geldig. Echter op veel groene kaarten staat dat de kaart 13 maanden geldig is. Bij verlening van een verzekeringsjaar stuurt de verzekeraar automatisch een nieuwe groene kaart op. Het kan zijn dat u net rondom de verlening op vakantie bent. Dat is de reden waarom dan de kaart 13 in plaats van 12 maanden geldig is. Zodat u niet onverhoopt in het buitenland zit met een ongeldige groene kaart.

5- Je hebt soms een aparte groene kaart nodig voor je caravan of aanhanger

Met de caravan op vakantie? Dan heb je soms een aparte groene kaart nodig. In Duitsland, Spanje en Polen ben je bijvoorbeeld verplicht een aparte groene kaart bij je te hebben als je caravan zwaarder is dan 750 kilogram. Deze tweede groene kaart vraag je aan bij je verzekeraar.

6- Als je groene kaart kwijt raakt of gestolen wordt, kun je een nieuwe aanvragen

Je kunt heel gemakkelijk een nieuwe kaart aanvragen. Via onderstaand formulier kunt u snel en gemakkelijk een groene kaart aanvragen. Hou er wel rekening mee dat het enkele dagen duurt voordat u de kaart per post ontvangt.

7- Neem de groene kaart altijd mee op vakantie

Ondanks dat de groene kaart niet in ieder land verplicht is, is het handig om de kaart altijd bij je te hebben. Dit scheelt een hoop gedoe als je een aanrijding hebt. Er staat namelijk belangrijke informatie op. Denk hierbij onder andere aan telefoonnummers van de instanties die je kunt bellen bij een ongeval, pech of diefstal. Ook staan hier de gegevens van je polis en verzekeraar op.

8- De kaart geldt niet alleen voor je auto

De groene kaart geldt voor ieder motorvoertuig. Dus ook als je met de motor, scooter of camper naar het buitenland gaat, moet je er goed aan denken dat je de groene kaart meeneemt.

Originele groene kaart verplicht in aantal landen

In een aantal landen is het verplicht om de originele groene kaart bij je te hebben. De originele groene kaart is van papier en is daadwerkelijk groen. Ga je op vakantie naar een van deze landen of rijd je er doorheen? Zorg dan dat je een papieren groene kaart bij je hebt op groen papier. Heb je alleen een digitale groene kaart of op creditcard formaat? Neem dan contact op met ons. Dan krijg je een papieren versie van de groene kaart opgestuurd.

In de volgende landen is de originele groene kaart verplicht:

 • Albanië
 • Bosnië (en Herzegovina)
 • Israël
 • Marokko,
 • Moldavië
 • Montenegro
 • Oekraïne
 • Rusland
 • republiek Servië
 • Tunesië
 • Turkije
 • Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië
 • Wit-Rusland
 • Iran.

Staat jouw land niet in deze lijst? Dan is het niet verplicht om de kaart mee te nemen. De politie kan via een centraal register controleren of je een geldige autoverzekering hebt afgesloten. Natuurlijk is het wel handig om je groene kaart mee te nemen. Maar een digitale variant of een zwart-wit print is dan voldoende.

Terug naar boven.

Wanneer is een groene kaart geen verzekeringsbewijs?

Hoe gek het ook klinkt maar eigenlijk is een kaart ( verzekeringsbewijs) helemaal geen bewijs. De kaart geeft een verzekeraar een keer per jaar af. Aan het begin van het verzekeringsjaar. Wanneer u gedurende dat verzekeringsjaar de premie te laat betaalt heeft u uiteindelijk geen dekking.
Terug naar boven.

Groene kaart aanvragen

Aanhef *
Voorletters *
Tussenvoegsel
Achternaam *
Straatnaam *
Huisnummer *
Huisnummer toevoeging
Postcode *
Woonplaats *
Email *
Mobiel telefoonnummer *
Prive telefoonnummer *

Gegevens van het voertuig waar u een groene kaart voor wenst aan te vragen

Merk en type voertuig *
Kenteken voertuig *
Polisnummer *

Overige mededelingen

Overige mededelingen


Terug naar boven.

Lees ook:

Waar zijn winterbanden verplicht

Ben ik verzekerd zonder winterbanden?

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!