Al 15 jaar schadevrij gereden en nog maar 5 schadevrije jaren

19 mei 2017

Er bestaan veel verwarringen over schadevrije jaren, en dat is niet zo vreemd. Het is toch eigenlijk raar dat je 15 jaren geen schade hebt aangericht met je motorrijtuig, maar je hebt bijvoorbeeld maar 5 jaren opgebouwd. Hoe zit dat eigenlijk?

Wie schadevrij rijdt, krijgt een korting op de verzekering voor motorrijtuigen. Dit is bij de autoverzekering zo, maar bijvoorbeeld ook bij de motorverzekering en de oldtimerverzekering. Maar verzekeraars kijken niet naar het feit of je ooit al schades hebt veroorzaakt. Ze zijn juist geïnteresseerd naar aantoonbare in een polis opgebouwde schadevrije jaren.

Wie bouwt schadevrije jaren op?

Je bouwt alleen op als je een auto op jouw naam verzekerd hebt. Schadevrij rijden in de auto van de buurman geeft jou dus geen recht op schadevrije jaren. Ook als je aantoonbaar regelmatig hebt gereden en geen schades hebt aangericht, heb je nog steeds geen recht op extra korting. Je begint bijvoorbeeld met nul schadevrije jaren en je koopt een auto die je op jouw naam verzekert. Gedurende twee jaren claim je niet op de verzekering. Na twee jaren wordt de verzekering weer beëindigd. Je hebt twee jaren opgebouwd. Ook als je niet of nauwelijks in de verzekerde auto hebt gereden.

Opgebouwde jaren kun je ook weer verliezen

Met moeite opgebouwde schadevrije jaren kun je ook weer verliezen door ze niet te gebruiken. Na het beëindigen van een motorrijtuigenverzekering ontvang je van de verzekeraar een opgave van de opgebouwde jaren. Deze kun je weer gebruiken bij de volgende verzekering, maar wat als je geen nieuwe motorrijtuigenverzekering afsluit? Schadevrije jaren die niet meer aan een verzekering gekoppeld zijn waren in het verleden maar één jaar geldig. Dat werd gezien als een onredelijk korte periode. De meeste verzekeraars zijn bereid om schadevrije jaren te gebruiken als ze maximaal 2 of 3 jaren niet aan een polis gekoppeld waren. Als ze verloren zijn, begin je weer met nul.

Schadevrij rijden in een leaseauto kan ook rechten geven

Met een schadevrij verleden in een leaseauto kun je recht hebben op extra schadevrije jaren. Dit toon je aan met de zogenaamde leaseverklaring. Deze verklaring geeft de leasemaatschappij af bij het beëindigen van de leaseovereenkomst. Hoeveel schadevrije jaren je krijgt voor het schadevrij rijden is ter beoordeling aan de verzekeraar. Het aantal kan verschillen per verzekeraar.

Door schade verlies je 5 jaren

Bij een claim op je autoverzekering kun je in één keer 5 schadevrije jaren verliezen. Op deze manier proberen verzekeraars het claimgedrag te beperken. Als verzekeringnemer heb je er groot belang bij om niet te claimen. Overigens kosten claims die vallen onder de dekkingen van beperkt casco jou geen jaren. Dit is onder andere het geval bij diefstal van de auto, ruitbreuk en hagelschade.

Lees ook:

Schadevrije jaren gebruiken voor een ander motorrijtuig

Private lease – Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren?

Autoverzekering – welke misverstanden bestaan erover?

Schadevrije jaren: Hoe zit het nou precies

Opgebouwde schadevrije jaren overdragen

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.6

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 163 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 88% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.6 voor een autoverzekering.

Rating

Mag u met medische beperkingen wel in een auto rijden?

Met een rijbewijs bent u bevoegd om een motorrijtuig te besturen, maar hebben medische...

Lees meer

Hoe sluit u een quadverzekering af?

De eigenaar van een quad is verplicht om een quadverzekering af te sluiten. Een...

Lees meer

Persbericht: Veel onverzekerde taxi’s sinds 1 januari

Diks verzekeringen luidt de noodklok Meerdere verzekeraars hebben besloten om per 1 januari 2018...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!