WA dekking

Voor een oudere bestelauto is de WA bestelautoverzekering de meest gekozen verzekeringsvorm. Je kiest voor deze goedkoopste bestelautoverzekering als de waarde van de bestelauto laag is. Bij een ongeval waarbij ook de eigen bestelauto beschadigd is, keert deze verzekering de eigen schade niet aan jou uit. Uitsluitend de schade aan de tegenpartij.

Wat houdt de WA bestelautoverzekering in?

De eigenaar van een bestelauto heeft de verplichting om te zorgen voor een verzekering. Dit is de verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Afgekort heet het WA. Er zijn drie verzekeringsvormen waar je tussen kunt kiezen, waarvan de WA de goedkoopste is. Bij een ongeval door de schuld van de bestuurder van jouw bestelauto, zorgt de verzekeraar voor het compenseren van de schade van de tegenpartij. Schade aan jouw bestelauto moet je zelf bekostigen. Als de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade, kun je de schade verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij.

Maakt het uit wie de bestuurder is van de bestelauto?

Nee, ook anderen dan de eigenaar mogen in de bestelauto rijden. De bestuurder moet natuurlijk wel een geldig rijbewijs hebben, maar dat is logisch. Het wordt een ander verhaal als iemand anders dan de eigenaar de regelmatige bestuurder van de bestelauto is. Dat moet worden doorgegeven aan de verzekeraar. Dit kan namelijk zorgen voor een aanpassing van de premie. In dat geval wordt de premie voor de bestelautoverzekering ook afhankelijk van de door de regelmatige bestuurder opgebouwde schadevrije jaren.

Wanneer kiezen voor de WA bestelautoverzekering?

De WA verzekering wordt vaak gekozen voor oudere bestelauto’s. Waar de grens ligt verschilt per auto en is ook afhankelijk van bijvoorbeeld de kilometerstand en de staat van onderhoud. Als een bestelauto nog maar €1.000 waard is, kan het niet meer uit om te kiezen voor de all risks verzekering. Dat komt doordat de premie te hoog is in verhouding met de dekking die je krijgt. Je gaat geen €400 per jaar aan premie betalen voor de all risks bestelautoverzekering als het voertuig zelf maar €1.000 waard is.

Wat is het risico van het uitsluitend WA verzekeren?

Bij een ongeval door de schuld van de bestuurder van de bestelauto, wordt de schade aan de eigen bestelauto niet vergoed door de verzekeraar. Dit is overigens ook het geval bij de WA + beperkt casco. Alleen de all risks bestelautoverzekering biedt dekking tegen deze schade. Door het kiezen van de uitgebreidere WA + beperkt casco heb je bijvoorbeeld wel dekking tegen schade door diefstal, ruitbreuk en brandschade. De premie voor deze verzekering is vaak maar iets hoger dan voor de WA bestelautoverzekering.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.6

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 22 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 81.8% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.6 voor een bestelautoverzekering.

Rating

Bereken direct de premie van uw bestelautoverzekering!