Hoe kan ik de hoogte van de wegenbelasting berekenen?

Door het betalen van wegenbelasting dragen weggebruikers gezamenlijk bij aan het onderhouden en uitbreiden van het wegennet in Nederland. In principe moet iedereen die de weg op gaat met een auto (of ander motorvoertuig) een autoverzekering hebben en wegenbelasting betalen. Hoe weet u de hoogte van de wegenbelasting? Kunt u dit zelf berekenen?

Wegenbelasting berekenen op kenteken

De officiële benaming voor wegenbelasting is motorrijtuigenbelasting, afgekort als mrb. Wanneer een motorrijtuig op uw naam staat, betaalt u deze belasting. Het tarief dat u verplicht bent te betalen verschilt per voertuig. Dit hangt o.a. af van de brandstof en het gewicht van het voertuig. Vanaf de datum dat het kenteken op uw naam staat, betaalt u per maand of per kwartaal een bepaald bedrag aan wegenbelasting.

Wegenbelasting kan berekend worden aan de hand van het kenteken. Op deze website kunt u het kenteken invoeren en geheel kosteloos de wegenbelasting berekenen. Het bedrag verschilt per provincie. U krijgt dan ook, per provincie, een overzicht te zien van het belastingtarief per kwartaal en per jaar. Het maakt geen verschil in tarief of u per jaar of per kwartaal betaalt.

Wegenbelasting voor oldtimers

Bij het berekenen van de wegenbelasting voor oldtimers kan het zijn dat u helemaal geen wegenbelasting hoeft te betalen. Voor oldtimers van 40 jaar of ouder hoeft geen wegenbelasting te worden betaald. Dit is omdat oldtimerbezitters vaak niet heel veel rijden met de oldtimer. Alle oldtimers waarvan de eerste toelating minimaal 40 jaar is geleden, krijgen automatisch vrijstelling. Wanneer de oldtimer zakelijk gebruikt wordt, vervalt de vrijstelling.

De leeftijd waarop oldtimers vrijstelling krijgen van wegenbelasting is in 2014 van 25 naar 40 jaar gewijzigd. Oldtimerbezitters die eerst vrijstelling kregen, moesten toen opeens wel weer wegenbelasting gaan betalen. Voor deze mensen is een oldtimer-regeling in het leven geroepen, de overgangsregeling. Alle oldtimers die op benzine rijden, niet bedrijfsmatig worden gebruikt en tussen 1 januari 1978 en 1 januari 1988 in gebruik zijn genomen, kunnen profiteren van de overgangsregeling. Hierdoor betalen oldtimerbezitters een stuk minder wegenbelasting dan het reguliere bedrag.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Bereken de premie voor een autoverzekering